<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Paus geeft ‘ernstige fouten’ toe in Chileense misbruikzaak

KN Redactie 12 april 2018
image
'Ik vraag vergiffenis aan allen die ik heb beledigd en beken dat dit pijn en schaamte heeft bij mij heeft veroorzaakt', schijft paus Franciscus

In een brief aan de Chileense bisschoppen erkent paus Franciscus ernstige beoordelingsfouten te hebben gemaakt in de “perceptie van de situatie” van verschillende misbruikzaken in Chili.

De brief komt als reactie op het eindrapport van de Maltese aartsbisschop Charles Scicluna, die als speciaal gezant van het Vaticaan naar Chili ging om met misbruikslachtoffers te spreken. De paus schrijft dat “met name het gebrek aan waarheidsgetrouwe en evenwichtige informatie” hem ertoe bracht om de ernst van de situatie niet goed in te schatten.

Vergiffenis

“Ik vraag vergiffenis aan allen die ik heb beledigd”, schrijft de paus, die de hoop uitspreekt persoonlijk in gesprek te gaan met slachtoffers en hun vertegenwoordigers in de komende weken. Ook nodigt Franciscus de Chileense bisschoppen uit naar Rome om de conclusies van het onderzoek te bespreken.

“De verzamelde getuigenissen spreken op sterke wijze, zonder toevoegingen of verzachtingen, over vele gekruisigde levens. Ik beken dat dit pijn en schaamte heeft bij mij heeft veroorzaakt”, aldus de paus in de brief.

‘Laster’

Tijdens zijn reis naar Chili en Peru in januari, verdedigde Franciscus de Chileense bisschop van Osorno Juan Barros, die op de hoogte zou zijn geweest van het misbruik door Fernando Karadima. De populaire Chileense priester blijkt op grote schaal minderjarigen te hebben misbruikt.

Barros zou ook als secretaris van de aartsbisschop van Santiago brieven van slachtoffers hebben verdonkeremaand. De paus omschreef de beschuldigingen aan het adres van Barros als “laster”. Die uitlating leidde ertoe dat de Amerikaanse kardinaal O’Malley de paus openlijk terechtwees.

Kerkverlaters

Sinds de onthullingen rond misbruik door geestelijken is het aantal kerkverlaters in Chili met 10% het hoogst van heel Latijns-Amerika. Ook het aantal priesterkandidaten is met 20% teruggelopen. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.