<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chili: twee kardinalen schuldig aan verdoezelen misbruik

KN Redactie 22 oktober 2018
image
De drie Chileense misbruikslachtoffers die met succes de kardinalen Errázuriz en Ezzati lijken te hebben aangeklaagd. (Foto: CNS/Paul Haring)

Een Chileense rechtbank heeft twee kardinalen schuldig bevonden aan het verdoezelen van seksueel misbruik.

Het als ‘historisch’ betitelde vonnis werd zondag gepubliceerd door de Chileense krant La Tercera. De drie misbruikslachtoffers die het proces hebben aangespannen brachten daarna een verklaring uit waarin ze het besluit toejuichen. Het gaat om drie slachtoffers van de onlangs tot de lekenstand teruggebracht ex-priester Fernando Karadima.

Nieuw bewijs

Indien de berichtgeving klopt zou het aartsbisdom Santiago de slachtoffers omgerekend ruim een half miljoen euro moeten betalen. Volgens de website Crux was de eis van de slachtoffers eerder door een lagere rechtbank afgewezen. Op grond van nieuw bewijs, aan het licht gekomen bij huiszoeking in het aartsbisdommelijk archief, gingen de drie in hoger beroep.

Karadima niet verhoord

Het gaat om emailverkeer uit 2009 tussen de toenmalige aartsbisschop van Santiago, kardinaal Errazuriz, en de toenmalige pauselijk nuntius in Argentinië. Daarin geeft de kardinaal toe dat hij, anders dan de procedure voorschrijft, Karadima nooit heeft laten verhoren omdat de aanklachten als ongeloofwaardig werden beschouwd.

Veroordeeld

Karadima werd in 2011 door het Vaticaan schuldig bevonden aan seksueel misbruik van kinderen en adolescenten. Hij werd veroordeeld tot een leven in afzondering en van boete en gebed. Begin oktober verwijderde paus Franciscus hem uit de priesterstand.
Processen tegen Karadima in Chili zelf liepen eerder stuk op verjaring.

Misbruik verdoezeld

Drie van diens slachtoffers, James Hamilton, Juan Carlos Cruz en José Andrés Murillo, klaagden het aartsbisdom Santiago aan wegens verdoezeling door de opeenvolgende aartsbisschoppen, de kardinalen Francisco Javier Errázuriz (85) en Ricardo Ezzati (76).

Omstreden leden K9

Pijnlijk voor paus Franciscus is dat Errázuriz deel uitmaakt van de Raad van Kardinalen die het bestuur van de Kerk moet hervormen. Vier van de negen leden worden in verband gebracht met misbruik- en of financiële schandalen. Naast Errázuriz is dat de Australische kardinaal George Pell, die ervan wordt beschuldigd zelf minderjarigen te hebben misbruikt, de Hondurese kardinaal en coördinator van de K9, Oscar Maradiaga. Die wordt in verband gebracht met grote financiële schandalen en seksueel misbruik door zijn inmiddels afgezette voormalige hulpbisschop Pineda. Tenslotte wordt de Duitse kardinaal Reinhard Marx verweten als bisschop van Trier inzake een misbruikzaak nalatig te zijn geweest.

Eervolle aftocht

Critici verwijten de paus dat hij kardinaal Errázuriz nog steeds niet uit de K9 gezet heeft. De laatste bijeenkomst werd niet door hem bijgewoond. Naar verwachting zal de paus hem binnenkort, als de eerste vijfjaarlijkse termijn van de K9 verstrijkt, zal bedanken. Ook steekt het dat de paus nog steeds het leeftijdsontslag niet heeft aanvaard van kardinaal Ezzati die bijna 77 is. Bisschoppen dienen in het jaar dat zijn 75 worden bij de paus hun ontslag te vragen. De paus zou volgens sommige bronnen Ezzati pas ontslaan als hij een geschikte opvolger heeft gevonden. Door beide kardinalen zo een eervolle aftocht te gunnen zou de paus een verkeerd signaal afgeven. (KN/Crux)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.