<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China blijft religie wantrouwen

KN Redactie 25 april 2016
image
President Xi Ping. (Foto: AP)

Godsdienst blijft een bron van buitenlandse infiltratie en moet daarom scherp in de gaten worden gehouden.

Godsdienst “is gerelateerd aan staatsveiligheid en de eenheid van het land”, aldus citeert het staatspersbureau Xinhua de president.

Terreur en separatisme

Volgens het katholieke missiepersbureau AsiaNews worden staatsveiligheid en eenheid gewoonlijk genoemd met betrekking tot moslims in Xinjiang en Tibetanen. Dezen worden vaak beschuldigd van terreur en separatisme.

Over een kam

Nu gebruikte de president dezelfde terminologie ook voor andere religies ook al zijn die niet gewelddadig of seperatistisch. Volgens Xi moeten alle religies hun “godsdienstige doctrines samenvoegen met de Chinese cultuur en zich aan de Chinese wet- en regelgeving houden”.

Chinese Droom

Ook moeten zij zich “toewijden aan de hervorming van China en de socialistische modernisering om bij te dragen aan de verwerkelijking van de Chinese droom van nationale verjonging”, aldus Xi.
Het dagblad van de communistische partij, het Volksdagblad, stelde in een commentaar dat partijleden de ‘sinificatie’ van de godsdiensten moeten steunen en de wetgeving rond religie moeten verbeteren.

Onder staatscontrole

De leiding van de communistische partij is na een periode van enige ontspanning opnieuw vastbesloten om alle religies onder controle van de staat te brengen. Dat heeft onder meer geresulteerd in bisschopsbenoemingen voor de Chinees-patriottische vereniging zonder de gebruikelijke instemming van het Vaticaan. Ook de campagne om massaal kruisbeelden van kerken te verwijderen, systematisch kerkgebouwen te slopen en heiligdommen rond feestdagen te sluiten maken deel uit van het intimidatiebeleid.

Voor partijleden verboden

Het verbod van partijleden om godsdienstig te zijn is onlangs aangescherpt en uitgebreid naar oud-partijleden.
Xi waarschuwde voor religieuze infiltratie vanuit het buitenland en voor religieus extremisme. Religieuze zaken op internet dienen goed in de gaten te worden gehouden. Ook dient de partij op een “positieve” manier haar eigen religieuze theorieën te propageren.

Invloed minimaliseren

Yu Zhengsheng, lid van het politbureau en verantwoordelijk voor Xinjiang en Tibet, zei in een toespraak dat de partij de negatieve invloed van religies moet minimaliseren. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.