<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: Meer christenen dan partijleden?

KN Redactie 30 maart 2016
image
Gelovigen in een overvolle kerk. Foto: AP

Het aantal christenen in China groeit zo snel, dat hun aantal volgens sommige schattingen dat van de leden van de communistische partij overschrijdt.

In de afgelopen Paasnacht werden alleen al in de kathedraal van Beijing meer dan honderd volwassenen gedoopt door aartsbisschop Joseph Li Shan. Hetzelfde ritueel speelde zich af in de andere katholieke kerken in China. De laatste jaren worden in China met Pasen meer dan 20.000 nieuwe gelovigen gedoopt.

Rond 100.000 volwassendopen

Even buiten Shanghai nam een parochie 27 nieuwkomers op, een toename van meer dan 25%. Samen met de hoogfeesten van Pinksteren en Maria Boodschap, waarbij ook vaak wordt gedoopt, worden jaarlijks in de katholieke Kerk van China rond 100.000 volwassenen gedoopt.

Honderd miljoen christenen?

De aantallen bekeerlingen bij ondergrondse protestantse geloofsgemeenschappen liggen zelfs nog veel hoger. Die ontwikkelingen baren het ministerie voor religieuze zaken zorgen. Volgens sommige schattingen zouden er in China momenteel rond 100 miljoen christenen zijn. Dat is beduidend meer dan de 85 miljoen leden van de communistische partij.

Welvaart ‘niet genoeg’

Volgens sommigen heeft de partij dat aan zichzelf te danken. De materialistische instelling laat bij veel mensen een enorme leegte achter. Veel van de bekeerlingen zeggen dat welvaart “niet genoeg” was en dat zij “iets fundamentelers” zochten zoals “niet-materiële waarden”. Een bisschop beschrijft dit fenomeen als “een grote dorst naar God”.

Wijdverbreid individualisme

Het groeiende materialisme in China heeft geleid tot wijdverbreid individualisme en uitbuiting. Veel mensen, zeker de arbeidsmigranten, voelen zich eenzaam en aan hun lot overgelaten. Met hun lage lonen worden ze praktisch als slaven behandeld.
“Toen ik een paar katholieken had ontmoet voelde ik mij aanvaard en welkom als een mens met waardigheid en niet beoordeeld op mijn rijkdom of armoede”, aldus een dopeling.

Geen spanningen

Volgens AsiaNews waren er dit jaar geen spanningen rond Pasen. Wel had de politie opgedragen bijeenkomsten klein en zonder zang te houden. Zelfs de ondergrondse Kerken konden ongestoord Pasen vieren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.