fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: mensenrechtenadvocaat is buitenlandse agent

KN Redactie 26 februari 2016
image
Zhang leidde de juridische strijd van christelijke gemeenschappen tegen het gedwongen verwijderen van kruisen van kerkgebouwen. (Foto: AP)

De Chinese staatsmedia hebben de christelijke mensenrechtenactivist en advocaat  Zhang Kai ervan beschuldigd het “brein” te zijn achter “een serie illegale religieuze bijeenkomsten”. 

Dat meldt AsiaNews.

Tot zijn arrestatie in augustus vorig jaar leidde Zhang de juridische strijd van christelijke gemeenschappen tegen het gedwongen verwijderen van kruisen van kerkgebouwen.

Spoorloos

Sinds hij in de stad Wenzhou door veiligheidsagenten werd opgepakt is Zhang spoorloos.

Vorige week publiceerde de door de staat gecontroleerde website Wenzhou Online dat de veiligheidsdienst Zhang heeft ontmaskerd als “brein” achter “een serie illegale religieuze bijeenkomsten”.

Ook werd hij ervan beschuldigd “buitenlandse training” te hebben ondergaan die “mensen aanmoedigt de regering dwars te zitten” en “mensen geld afhandig te maken”.

Vermeende bekentenis

De website, die Zhang een officiële verdachte noemt, citeert ook diens vermeende bekentenis: “Ik heb de wet overtreden”, zou hij hebben toegegeven, “ik heb de sociale orde verstoord, de nationale veiligheid in gevaar gebracht en de gedragscode voor advocaten geschonden. Ik waarschuw zogenaamde mensenrechtenadvocaten mij als waarschuwing te zien en niet samen te spannen met buitenlanders of betrokken te raken bij activiteiten die de wet overtreden of de nationale belangen of veiligheid schaden.”

Provincie Zhejiang

De 37-jarige Zhang Kai stelde een team samen van meer dan dertig juristen om geschillen tussen kerkelijke gemeenschappen en de autoriteiten in de provincie Zhejiang te beslechten.

Op het hoogtepunt van de overheidscampagne om zichtbare kruisen van kerkgebouwen te verwijderen was Zhang het meest actieve en betrokken van alle mensenrechtenadvocaten in China.

Zijn eerste zaak was die van de Verlossingskerk in Wenzhou in augustus 2014, waarna hij als raadsman bij vele vergelijkbare zaken betrokken raakte. Een jaar later werd hij gearresteerd en is niets meer van hem vernomen. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.