<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

China: overheid wil heiligdom slopen; katholieken bezetten het

KN Redactie 15 april 2019
image

Een groep Chinese katholieken heeft vorige week een Mariaheiligdom geblokkeerd in een poging te voorkomen dat de overheid het sloopt.

AsiaNews meldt dat vorige week woensdagochtend “ten minste” zeshonderd agenten en ambtenaren aankwamen bij het Mariaheiligdom van Mujiaping, met de bedoeling het te vernielen.

De avond tevoren echter waren katholieken in de omgeving achter die plannen gekomen. Ongeveer tweehonderd van hen blokkeerden daarop diezelfde avond nog de toegang tot de kerk. Een van hen zou daarbij gezegd hebben dat zij bereid zijn “onze levens te geven”.

Kerk gesloopt

Hoe de confrontatie is afgelopen, is nog onduidelijk. AsiaNews-hoofdredacteur Bernardo Cervellera wees op de getalsmatige overmacht van de agenten en ambtenaren.

Ook wees hij erop dat op 4 april in hetzelfde bisdom een parochiegebouw werd gesloopt. Het pand van twee verdiepingen omvatte op de bovenste verdieping een kerk, terwijl op de begane grond zusters woonden die medische zorg bieden aan de mensen in het gebied. De reden voor de verwoesting is nog altijd niet duidelijk.

Pelgrimsoord vanwege Mariabeeld

Het Mariaheiligdom van Mujiaping ligt in een arm, bergachtig gebied. De kerk is een pelgrimsoord vanwege het Mariabeeld dat er staat. De politie zou behalve het beeld ook het priesterkoor van de kerk en de historische poort die naar de kerk leidt hebben willen verwoesten.

Ook zou de overheid van plan zijn geweest in de dagen na 10 april nog minstens drie andere kerken te verwoesten.

Uniek bisdom

Volgens lokale gelovigen heeft het geweld tegen kerken Fengxiang tot doel om het hele bisdom, zowel de geestelijken als de leken, te dwingen lid te worden van de Chinese Patriottische Vereniging, de ‘bovengrondse’ Kerk.

Het bisdom Fengxiang is uniek. Het is het enige bisdom in China waarvan noch de gelovigen, noch de bisschop lid zijn van de Patriottische Vereniging. Wel is er sinds 2001 een overheidsbureau voor Religieuze Zaken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.