fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

China: repressie van katholieke Kerk gaat gewoon door

KN Redactie 11 oktober 2018
image
De kerk van Lingkun (Foto: AsiaNews)

De ‘voorlopige’ overeenkomst tussen de Volksrepubliek China en het Vaticaan lijkt niet van invloed op het vervolgingsbeleid.

De kerk behoort tot de parochie van Yongqiang in het bisdom Wenzhou (Zhejiang). Het bisdom telt ongeveer 130.000 gelovigen en wordt geleid door bisschop Peter Shao Zumin. De bisschop wordt niet door het regime in Beijing erkend.

Anti-kruisencampagne

Het is voor het eerst in vier jaar dat een kerk in Wenzhou het doelwit is van de overheidscampagne om kruisen te verwijderen. Die campagne begon in 2014 in Zheijang, waarna deze navolging vond in andere provincies.

‘Te zichtbaar’

Het kruis van de kerk van Lingkun is niet het eerste dat vernield is sinds het Vaticaan op 22 september een voorlopige overeenkomst sloot met het regime. Op 3 oktober werd in Zhumadian, provincie Henan, het kerkkruis gesloopt omdat “het te zichtbaar” was, zelfs vanuit de hoge snelheidstrein. De sloop werd geleid door de onderdirecteur van het Verenigd Front in de provincie. Het Verenigd Front is de instantie die alle religieuze activiteiten in de gaten houdt. De onderdirecteur besloot dat het kruis “moet worden gesloopt”.

Repressie

Het bisdom Zhumadian staat al langer onder zware druk van de autoriteiten. Het telt 60.000 katholieken en wordt bij het ontbreken van een bisschop geleid door priester Cosmas Ji Chengyi. De repressie in Henan is extra zwaar omdat het percentage christenen er tot de hoogste behoort. Katholieken en protestanten vormen tussen de 10 tot 15 procent van de bevolking. De cijfers in Zhejiang liggen ongeveer gelijk.

Heropvoeding priesters

Dat er sprake is van toenemende vervolging wordt afgeleid uit een bijeenkomst van het Verenigd Front met de Chinees-patriottische Vereniging in Hubei over de “heropvoeding van priesters”. In Hubei werd in 1958 de eerste ‘onafhankelijke’ bisschop, tegen de wil van de paus, gewijd.

Ideologische onderwerping

Op een foto van de bijeenkomst is een beeldscherm zichtbaar met de doelstellingen van het regime: “Hubei, de eerste provincie met een onafhankelijke katholieke kerk”. Dat druist in tegen de overeenkomst en bevestigt het proces van ‘sinificatie’, namelijk de ideologische onderwerping aan de Chinese communistische partij.

‘Vaticaan blijft zich inmengen’

De aanwezige priesters werd voorgehouden dat hoewel er een voorlopig akkoord is, het Vaticaan blijft proberen zich te mengen in de interne zaken van de Chinese katholieke kerk. (KN/AN)