<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

China: vier ondergrondse priesters opgepakt

KN Redactie 8 november 2018
image
Incident bij een van de vele kerkslopen in China (Foto: AsiaNews)

De Chinese politie heeft vier priesters van de ondergrondse Kerk opgepakt omdat zij weigeren zich aan te sluiten bij de door regimegetrouwe Patriottische Vereniging. Volgens AsiaNews zijn zij “in gevangenschap verdwenen”.

Het gaat om de priesters Zhang Guilin en Wang Zhong van het bisdom Xiwanzi en Su Guipeng en Zhao He van het bisdom Xuanhua. Beide oude bisdommen vallen binnen de grenzen van het door het regime gevormde bisdom Zhangjiakou.

Weigeren toe te treden

De vier priesters werden opgepakt in hun eigen kerken en afgevoerd naar een nabijgelegen hotel. Daar werd hen volgens AsiaNews het religieus beleid van het regime ingepeperd. De geestelijken weigeren toetreding tot de patriottische vereniging die volledige onafhankelijkheid van de Heilige Stoel nastreeft.
Volgens sommige bronnen zou pastoor Zhao He onder huisarrest zijn geplaatst. Daarbij zou blijvend op hem ingepraat worden.

‘Overeenkomst ten spijt’

Onlangs sloten China en het Vaticaan een voorlopig akkoord over bisschopsbenoemingen. Sindsdien voert de Patriottische Vereniging een intensieve campagne om alle priesters in China ervan te doordringen dat “de overeenkomst ten spijt” de Chinese Kerk “onafhankelijk” is. Daarom verplicht zij ondergrondse priesters om tot haar toe te treden.

Onverenigbaar

Veel ondergrondse priesters willen wel door de overheid als priester worden erkend, maar willen geen lid zijn van de Patriottische Vereniging. Haar statuten zijn “onverenigbaar” met de katholieke leer, schreef paus Benedictus XVI in 2007 in zijn brief aan de katholieken van China.

Nog te bespreken

De boodschap die paus Franciscus na het recente akkoord aan de Chinese katholieken stuurde, gaat niet op deze brandende kwestie in. Volgens bronnen van AsiaNews is het standpunt van het Vaticaan tegenover de Patriottische Vereniging niet gewijzigd. De Vaticaanse delegatie hoopt die kwestie in de nabije toekomst te kunnen bespreken.

Samen komen steeds moeilijker

Intussen neemt de vervolging toe. In de provincies Hebei en Henan ondervinden de gelovige gemeenschappen steeds meer druk. Het wordt steeds moeilijker samen te komen. Talloze kruisen en versieringen van kerken en kapellen zijn in naam van de sinificatie vernietigd. Iedere poging tot evangelisatie wordt de kop ingedrukt.

Kerk verzegeld

Op het hoogfeest van Allerheiligen werd het kruis van de klokkentoren van de kerk van Shancai in de provincie Henan gesloopt. Ook de spitsen moesten eraan geloven. De kerk is verzegeld en kan niet meer als zodanig worden gebruikt.
Veel ondergrondse katholieken zeggen zich “in de steek gelaten”, “vergeten” en zelfs “verraden” te voelen. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.