fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chinese bisschop (90) overleden; opvolger zou ‘ontvoerd’ zijn door politie

KN Redactie 8 september 2016
image
Mgr. Zhu ging vorig jaar nog met een aantal priesters de straat op uit protest tegen het verwijderen van kruisen door de overheid van de provincie Zhejiang.

De Chinese bisschop Vincent Zhu Weifang van Whenzou is woensdag op negentigjarige leeftijd overleden. Zijn coadjutor en rechtmatige opvolger is volgens een bron van AsiaNews echter “ontvoerd” door de politie.

Mgr. Zhu werd in 1954 priester gewijd. Hij bracht onder het maoïstisch bewind lange tijd (1955-1971) door in kampen voor dwangarbeid en in de gevangenis (1982-1988). Hij ging uiteindelijk in 2010 van de ondergrondse Kerk over naar de door de staat erkende en werd als door de staat erkende bisschop geïnstalleerd, nadat hij eerder in het geheim bisschop gewijd was.

Man van geloof

Twee ondergrondse priesters uit het bisdom Whenzou lieten tegenover AsiaNews hun respect voor de overleden bisschop blijken. Ze omschreven mgr. Zhu als een man van geloof, toegewijd aan evangelisatie en met aandacht voor het herstellen van de band tussen de ondergrondse en de officiële katholieke gemeenschap.

Nadat de overheid van de provincie Zhejiang een campagne begon waarin kruisen en kerken werden vernield, deed de bisschop een krachtige oproep aan haar adres om de vernieling te stoppen. Ook vroeg hij de wereldwijde Kerk om gebed voor de Kerk in China.

Bisschop coadjutor niet erkend door overheid

Kerkrechtelijk gezien is mgr. Zhu sinds zijn overlijden opgevolgd door zijn coadjutor, dat wil zeggen bisschop met het recht van opvolging. Deze, mgr. Peter Shao Zhumin, wordt niet erkend door de overheid en was tot nu toe verantwoordelijk voor de ondergrondse katholieken in het bisdom. Velen voorzien echter problemen voor mgr. Shao.

Bisschop met zijn secretaris ‘ontvoerd’

Een bron uit de ondergrondse Kerk vertelde AsiaNews dat mgr. Shao op 23 augustus met zijn secretaris werd “ontvoerd” door de politie en naar een plaats buiten Zhejiang gebracht.

Volgens een priester was de reden duidelijk: “De overheid wil niet dat bisschop Shao de uitvaart van mgr. Zhu leidt. Aangezien het bekend was dat de negentigjarige bisschop ziek was, hebben ze vooruit gehandeld.”

Nog eens twee priesters ‘ontvoerd’

Bovendien, zei de anonieme priester tegen AsiaNews, “hebben ze al een priester van de officiële gemeenschap aangewezen als hoofd van de officiële priesters, misschien omdat ze willen dat hij bisschop wordt. In dat geval zal dat echter een bron van rivaliteit met het Vaticaan zijn, dat mgr. Shao al heeft benoemd tot bisschop met recht van opvolging”.

Woensdag zijn nog eens twee priesters “ontvoerd” en de provincie uitgebracht. De overheid heeft priesters van de ondergrondse Kerk bovendien verboden de uitvaart van bisschop Zhu bij te wonen.

Verzoeningspogingen

Het bisdom Whenzou kent een geschiedenis van een scherpe scheidslijn tussen ‘ondergrondse’ en ‘officiële’ katholieken. De laatste groep telt ongeveer honderdduizend zielen, de eerste meer dan vijftigduizend. Er zijn ongeveer zeventig priesters, gelijk verdeeld over de twee gemeenschappen.

Verzoening tussen de twee wordt gehinderd door persoonlijkheden in beide gemeenschappen, maar ook door de overheid. Die probeert haar controle over gemeenschappen te handhaven, en zoveel mogelijk verdeeldheid tussen de twee groepen te zaaien. Desondanks is er al een serie verzoeningspogingen gedaan.