De Chinese overheid maakt een “fundamentele fout” als zij denkt dat christenen een bedreiging voor de staat vormen.
Chinese christenen “zijn geen bron van onenigheid, een te corrigeren fout of het doel van heimelijke of openlijke aanvallen. Die manier van denken is onjuist, een fundamentele fout”, aldus een brief van 34 protestantse huiskerken. “De christelijke Kerken, zelfs de huiskerken, worden gedreven door het verlangen naar dialoog om in deze nieuwe tijd de best mogelijke relaties met de regering te onderhouden en socialisme met Chinese karakteristieken te bereiken”, aldus de brief.
Het schrijven is een reactie op de zoveelste maatregel die de overheid tegen de vrije godsdienstuitoefening heeft genomen. In 2016 werden nieuwe maatregelen van kracht die vooral gericht op het elimineren van de niet officieel erkende Kerken, waaronder de huiskerken. Mochten de onderhandelingen met het Vaticaan mislukken, dan is de ondergrondse katholieke Kerk eenzelfde lot beschoren.
“Het normale leven van een gelovige wordt geschonden en geblokkeerd en dat veroorzaakt enorme emotionele schade. Ook het patriottisme van christenen wordt erdoor geraakt, waarmee de kans op sociale conflicten ontstaat. De situatie lijkt van dag tot dag erger te worden.”
De christelijke leiders manen de autoriteiten “de religieuze vrijheid te respecteren die door de Grondwet van China wordt beschermd. Die tekst bevat rechten die de eenpartijstaat in werkelijkheid niet respecteert. De Kerk hebben een oprecht verlangen naar dialoog.”
De overheidsmaatregelen worden “draconisch” genoemd en verbieden praktisch iedere vorm van samenkomst of catechese. De maatregelen zijn volgens de overheid nodig om “separatisme, terrorisme en infiltratie door vreemde mogendheden” te voorkomen.
De afgelopen weken heeft het stadsbestuur van de hoofdstad Beijing alle kerken benaderd en in kaart laten brengen. Daarbij werd ook de politie ingeschakeld. Feitelijk ging het volgens AsiaNews om een registratie van alle onofficiële kerkgebouwen. Beheerders daarvan werden gedwongen gevoelige informatie te verstrekken over voorgangers en gelovigen. Tientallen huiskerken werden gesloten.
Een van de gesloten godshuizen is een katholieke kerk. Volgens een bron wordt de overheidscontrole steeds strikter. “Ze bereiden iets voor, daarom verzamelen zij deze informatie. Het is alleen maar het begin.” (KN/AN)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.