fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chinese ‘kruisenadvocaat’ vrijgelaten

KN Redactie 24 maart 2016
image
Zhang Kai (Foto: Gospelherald)

De Chinese autoriteiten hebben de in augustus verdwenen advocaat en mensenrechtenactivist Zhang Kai deze week vrijgelaten.

Zhang was een jaar eerder een juridische strijd begonnen tegen het overheidsbeleid om kruisen van kerken te slopen.

Onder toezicht geplaatst

Zhang verdween vorig jaar augustus nadat hij door veiligheidsagenten was meegenomen. Naar nu blijkt heeft hij een half jaar verbleven in een “woning onder toezicht”. Hij geen contact mocht hebben met advocaten of familieleden. Volgens AsiaNews wordt deze straf uitsluitend opgelegd aan mensenrechtenactivisten en religieuze leiders.

Bekentenissen

Eind februari verscheen Zhang op de staatstelevisie waarbij hij bekende “de sociale orde” te hebben verstoord en “de staatsveiligheid in gevaar” te hebben gebracht. Ook zei hij zich onprofessioneel te hebben gedragen.
Dergelijke tv-optredens herinneren aan de volksrechtbanken uit de tijd waarin de maoïsten aan de macht waren en komen nu opnieuw en steeds vaker voor. Onafhankelijke uitgevers, vrijheidsactivisten en advocaten worden aan het publiek getoond in ruil voor strafvermindering.

Juridisch team

Zhang vertegenwoordigde verschillende christelijke kerkgemeenschappen die zich verzetten tegen een campagne van de communistische partij om alle kruisen van kerkgebouwen te laten verwijderen. In augustus vorig jaar werd hij opgepakt in Wenzhou, het ‘Chinees Jeruzalem’ genoemd vanwege het grote aantal christenen dat er woont.
De meest actieve mensenrechtenadvocaat vormde een team van meer dan 30 juristen om zich tegen de campagne in de provincie Zhejiang te weren. (KN/AN)