<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chirurg: paus Franciscus is ‘gezond, wakker en alert’ na goed verlopen buikoperatie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 juni 2023
image
Sergio Alfieri, de chirurg die paus Franciscus op 7 juni opereerde, vertelde na afloop van de buikoperatie dat de paus goed uit de narcose was gekomen. Ook is de operatie zonder complicaties verlopen. Foto: CNS screenshot, Vatican Media

Paus Franciscus heeft goed gereageerd op de buikoperatie die woensdag onder volledige narcose is uitgevoerd. Hij is “gezond, wakker en alert”, zei de chirurg gisteren tijdens een korte persconferentie in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

Sergio Alfieri, de chirurg die de leiding over de operatie had, zei dat de drie uur durende buikoperatie zonder complicaties was verlopen. De paus had zelfs al grappen gemaakt en gevraagd wanneer de volgende operatie zou zijn.

Reizen in augustus

Inmiddels ligt de paus weer op zijn privékamer in het Gemelli-ziekenhuis. Om te kunnen herstellen, houdt hij de komende elf dagen geen audiënties.

Alfieri vertelde dat vanuit medisch oogpunt niets de paus zou beletten om na zijn herstel het reizen weer op te pakken. De verwachting is dat de geplande reizen naar Portugal en Mongolië in augustus doorgaan.

Goedaardig weefsel

Alfieri is dezelfde chirurg die in juli 2021 een deel van de dikke darm van paus Franciscus verwijderde tijdens een operatie om diverticulitis te behandelen. Dit is een aandoening die vaker voorkomt bij oudere mensen. Hierbij ontstaan er uitstulpingen in de wand van de dikke darm, wat soms leidt tot ontstekingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de recente operatie werden verklevingen gevonden tussen de darm en het membraan dat de buik bekleedt. Dit had volgens de chirurg maandenlang een “verzwarende, pijnlijke” darmblokkade veroorzaakt.

Tijdens de operatie werden de verklevingen losgemaakt en werd de opening in de buikwand die naar de hernia leidde gerepareerd met een prothesegaas. Het aangetaste weefsel was goedaardig, zo benadrukte Alfieri. “De paus heeft geen andere ziekten”, zei hij.

Dankbaar

In een verklaring die woensdag laat werd uitgegeven, zei de Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni: “Paus Franciscus is alert en dankbaar voor de vele boodschappen van nabijheid en gebed die hem onmiddellijk hebben bereikt.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.