fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Christelijke identiteitscrisis bemoeilijkt integratie moslims’

KN Redactie 2 september 2016
image
Thomas de Maizière (foto: thomasdemaizière.de)

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) betreurt de afnemende religieuze verbondenheid in de samenleving.

 “Het aantal overtuigde christenen in Duitsland is kleiner geworden”, zei de luthers-evangelische politicus in een interview met Stern. Het maakt “de integratie van veel moslims er niet gemakkelijker op dat zij stuiten op een samenleving met een – vergeleken met vroeger – onzeker geworden christelijk zelfbewustzijn.”

Confrontatie

De minister noemde de integratie van honderdduizenden moslims “objectief moeilijker” dan bijvoorbeeld die van etnische Duitsers uit Rusland. De culturele verschillen zijn groter. Dat bemoeilijkt de aanpassings- en integratie-inspanningen. De Maizière: “De confrontatie tussen het christendom en de islam was eeuwenlang gecompliceerd. Dat zit in het historisch bewustzijn van de Duitsers verankerd.”

Identiteit

De minister betreurde verder het gebrekkige nationaal besef van Duitsers. “Hoewel het ons economisch zeldzaam goed gaat, zijn wij van ons zelf, van onze identiteit, niet zeker genoeg. We weten niet goed meer wie we zijn en wie we willen zijn, wat ons tot Duitsers maakt.” (KN/Kath.net)