<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Christelijke partijen willen gezant voor geloofsvrijheid

M. Orban 14 november 2018
image
Martijn van Helvert. (Foto: CDA)

De drie christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP, willen een Nederlandse gezant voor geloofsvrijheid, laat Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) aan KN weten.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over mensenrechten. In het debat willen de drie christelijke partijen een voorstel doen voor een Nederlandse gezant voor geloofsvrijheid.

Volgens CDA-Kamerlid Martijn van Helvert kan het plan rekenen op een Kamermeerderheid, omdat naast de christelijke partijen ook D66 en VVD voorstander van het plan zouden zijn. “Op steeds meer plekken in de wereld staan steeds meer christenen onder druk”, ziet Van Helvert. “De urgentie om iets te betekenen voor hen is groot.”

Meer aandacht voor christenvervolging

Met zo’n ambassadeur voor geloofsvrijheid staat christenvervolging structureel een paar keer per jaar op de agenda. “Wij Kamerleden spreken vanuit onszelf, of desnoods vanuit onze politieke partij. Zo’n ambassadeur kan in een ander land namens Nederland spreken. Die heeft daardoor veel meer invloed”, denkt Martijn van Helvert.

“Met zo’n gezant geloofsvrijheid geven we ook meteen een prachtig signaal af: dat we dit probleem serieus nemen. Er is dan iemand fulltime met christenvervolging en geloofsvrijheid bezig. We willen de kwantiteit omhoog hebben: Nederland moet meer met dit onderwerp bezig zijn.”

Ook spreken over religie

De ambassadeur voor geloofsvrijheid zal in verschillende landen gaan rapporteren hoe hier met de vrijheid van geloof, geweten en religie om wordt gegaan. Als er ergens bijvoorbeeld christenen worden vervolgd, maakt zo’n gezant hier melding van.

Van Helvert: “Laatst kwam de Chinese premier Li Keqiang in Nederland op bezoek. Premier Rutte sprak alleen over handel met hem. Als we een Nederlandse gezant voor geloofsvrijheid hebben, kan die bij zo’n bezoek erop aan dringen dat er ook wordt gesproken over religie: dat christenen in China niet meer openlijk naar de kerk kunnen op zondag, bijvoorbeeld.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.