Een groep Iraakse christenen die door Slovakije was opgenomen, keert op eigen verzoek naar Irak terug.
Er wonen sinds enige maanden 149 Iraakse christenen in Slovakije. Zij zijn afkomstig van de vlakte van Ninive, die in augustus 2014 veroverd werd door Islamitische Staat (IS).
In het kader van een hulpprogramma van de vereniging Pokoj zijn ze begin december 2015 in Slovakije terechtgekomen. Slovakije wijst, zoals andere Oost-Europese staten de opname van moslims af, omdat men die voor integreer- noch assimileerbaar houdt en als een mogelijke komende bedreiging ziet van de maatschappelijke vrede.
Om die reden werd een beperkt opvangprogramma voor christelijke vluchtelingen opgezet. Een vergelijkbaar programma was er ook in buurland Tsjechië. Dat werd echter stopgezet toen een groep christenen die door Tsjechië was opgenomen, probeerde illegaal naar Duitsland te reizen.
Een woorvoerder van het Tsjechisch minsterie van Binnenlandse Zaken verwierp destijds de verwijten uit Europa: “Wij wijzen het kiezen à la carte van het gastland door vluchtelingen af.” Ook in Tsjechië hebben al opgenomen christenen uit Irak gevraagd om naar hun thuisland terug te kunnen gaan.
Dit is precies het doel van het asielrecht, zo klinkt het vanuit Praag en Bratislava. Men zal dergelijke wensen dan ook ondersteunen. Het asielrecht is vanuit de wet omschreven als een gastrecht, tot de bescherming zoekenden in staat zijn naar hun vaderland terug te keren. Het asielrecht gaat er vanuit dat wie voor een bedreiging gevlucht is, dat ook wil. (KN/Katholisches.info)