fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Christenen Irak vrezen nieuwe aanval IS

KN Redactie 7 augustus 2018
image
Tijdens de bezetting door IS van Erbil werd deze kerk vernield. (CNS photo/Archdiocese of Irbil)

Ondanks grote terreinverliezen in Syrië en eerder in grote delen van Irak is de islamitische terreurorganisatie IS opnieuw actief in Oost-Irak.

Met het oog op de toename van ontvoeringen en moorden door met IS gelieerde militanten heeft de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Timotheus Mousa al-Shamani alarm geslagen.

VN-vredesmacht

Via de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) heeft hij het Westen opgeroepen een internationale vredesmacht op de Vlakte van Ninivé te legeren. Hij zegt te vrezen voor het lot van de christenen die langzaam terugkeren nadat ze er eerder door IS waren verdreven. De aartsbisschop wil garanties voor hun vrijheid en veiligheid.

Oplevend geweld

IS, of Daesh in het Arabisch, werd in november vorig jaar na bijna drie jaar bezetting uit de Vlakte van Ninivé verdreven. Sinds de verkiezingen in mei is er een sterke toename van het aantal aanvallen die het werk zouden zijn van Daesh. Het gaat vooral om de provincies Kirkuk, Diyala en Salahuddin.
Alleen al in juni vonden er minstens 83 incidenten plaats, de meeste op de snelweg tussen Kirkuk en Bagdad. Bij een van die voorvallen werden drie sji’itische mannen ontvoerd, vermoord en met explosieven omhangen.

IS hergroepeert

De sterke toename van het aantal incidenten doet vrezen dat Daesh opnieuw in Irak probeert vaste voet aan de grond te krijgen. Op verschillende plaatsen waar IS-militanten in het nauw zijn gedreven kregen zij een vrije aftocht. Verschillende media meldden dat hun strijdmacht zich ongemoeid richting Irak zou begeven om zich te hergroeperen.

Amerikaanse steun

In de Vlakte van Ninivé is zo’n 35% van de door IS verwoeste huizen van christenen hersteld. Meer dan veertig procent van de verdreven christenen zijn er teruggekeerd.
Zij zijn daarbij afhankelijk van buitenlandse hulporganisaties omdat de Irakese overheid zegt geen geld te hebben. Volgens aartsbisschop al-Shamani is er van de beloofde Amerikaanse steun nog niets gebleken. “Wij horen veel toespraken van president Trump. Maar we willen daden zien.”
Zo zouden de VS de Irakese politici tot daden kunnen aansporen. “Al onze politici volgen Amerika.”

Niet overleefd

Aartsbisschop Bashar Warda van Erbil is optimistischer over de Amerikaanse beloften. Ook hij heeft nog geen dollar gezien, maar hij zegt er zeker van te zijn dat de VS hun beloften nakomen.
Waar de internationale gemeenschap tekort schiet benadrukte al-Shamani “dat wij christenen hier zonder de hulp van organisaties als Kerk in Nood niet zouden hebben kunnen overleven”. (KN/ACN)