fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen en priesters: ‘doe meer voor weeskinderen Lesbos’

Sanne Gerrits 27 augustus 2020
image
Een migrantenvrouw en kind in het vluchtelingenkamp op Lesbos. Foto: CNS photo - Elias Marcou, Reuters

De vijfduizend verweesde vluchtelingenkinderen die vastzitten in kampen op Lesbos, kunnen op de hulp rekenen van een groeiend aantal Nederlandse christelijke prominenten, onder wie een aantal bisschoppen. Zij ondertekenden een oproep aan de christelijke partijen om zich meer in te zetten voor het lot van deze kinderen.

[UPDATE 1-9: In eerdere versie van dit bericht stond per abuis dat 5 rooms-katholieke bisschoppen de petitie ondertekend hebben; dat zijn er 4. – Redactie KN.]

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Justitie en Veiligheid besloot eerder nauwelijks hulp te bieden aan de weeskinderen op Lesbos, die er onder erbarmelijke toestanden moeten leven en zeer kwetsbaar zijn voor mensenhandel en misbruik. Een aantal gelovigen legde zich hier niet bij neer en startte een petitie.

Betrokkenheid

“Je kunt door de reacties van christenen uit allerlei denominaties zien dat de zorgen voor deze kinderen leven. Het is wat ons bindt,” zegt initiatiefnemer Jan de Beer. “We hopen dat dit zich nu gaat vertalen in politieke actie.”

De oproep werd nauwelijks gesteund door organisaties, maar vond via mond-tot-mondreclame zijn weg naar dominees, priesters en bisschoppen. In totaal 690 van hen ondertekenden tot nu toe de petitie. “We zijn begonnen met niets. Nu wordt mijn mailbox dagelijks overstelpt met steunbetuigingen. Vanochtend vond ik 81 nieuwe ondertekeningen in mijn mailbox voor de petitie. Het zegt voor mij veel over de betrokkenheid van mensen bij deze zaak.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen makkelijke oplossing

De Beer, zelf christen, hoorde in zijn kerk in Zwolle over de moeilijke situatie van de kinderen in de vluchtelingenkampen van iemand die daar geweest was. “Ik ben me er in gaan verdiepen en gaan verbazen over de plannen voor hulp vanuit de Nederlandse regering. Er ligt nu een plan van de staatssecretaris om 48 kinderen een paar weken op te vangen in Griekenland zelf.” Een plan dat overigens tot nu toe nog niet concreet van de grond kwam.

“Ik vind dat bovendien een gek plan. Ik ben zelf opvangvader van een alleenstaande minderjarige asielzoeker uit Afghanistan. Dat is echt moeilijk en vraagt veel zorg. Hoe kan het dat de regering denkt dat zo’n eenvoudige oplossing gaat werken? Daar heb ik vragen over, vooral aan de christelijke partijen,” aldus De Beer.

Nieuwe petitie

Na een eerdere plaatselijke petitie besloot Beer veertig dagen geleden een bredere oproep te doen om de politici alsnog tot actie te dwingen. Vele priesters en dominees gaven hier gehoor aan. Ook vier rooms-katholieke bisschoppen gaven hier gehoor aan: mgr. De Korte (Den Bosch), mgr. Hendriks (Haarlem-Amsterdam), mgr. Van den Hout (Groningen-Leeuwarden) en mgr. Liesen (Breda).

Mocht men willen ondertekenen, kan men het beste voor maandagavond een email sturen naar Jan de Beer: beerjg@hotmail.com. Woensdag 2 september zullen alle handtekeningen worden aangeboden aan de christelijke politici Madeleine van Toorenburg (CDA) en Joel Voordewind (CU). De Beer neemt een dominee mee die op Lesbos geweest is. “Ze moeten weten wat daar gebeurt,” vindt hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.