<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Christenvervolging intenser en gruwelijker’

KN Redactie 16 januari 2019
image
Beeld: Open Doors

Christenen lijden in zeker 73 landen ter wereld onder zware tot extreme geloofsvervolging. Dat concludeert Open Doors op basis van de Ranglijst Christenvervolging 2019, die vandaag is gepubliceerd.

In bijna de helft van de 150 landen die Open Doors onderzocht, ondervinden christenen zware, zeer zware of extreme vervolging vanwege hun geloof. Volgens directeur Maarten Dees blijft het aantal vervolgde christenen stijgen, maar wordt de vervolging ook “intenser en gruwelijker”. Dees schat dat tegenwoordig een op de negen christenen wordt vervolgd, twee jaar geleden was dit nog een op de elf.

Asia Bibi

Ook dit jaar voert Noord-Korea de Ranglijst aan. Het land staat sinds 2002 op de eerste plaats en wordt nu gevolgd door Afghanistan, Somalië en Libië. Pakistan staat op nummer vijf. Het land is vooral bekend omwille van de katholieke Asia Bibi. De vrouw werd onlangs vrijgelaten na negen jaar in een dodencel te hebben doorgebracht. Bibi werd beschuldigd van godslastering; ze zou de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd. Bibi verblijft nog altijd op een geheime locatie in Pakistan, omwille van haar veiligheid. De advocaat die haar verdedigde, Saif-ul-Malook, vluchtte na de vrijspraak naar Nederland.

China

China steeg afgelopen jaar van plaats 43 naar 27. Volgens Open Doors was de situatie in de afgelopen tien jaar niet zo slecht als nu. Het land nam nieuwe wetten aan die elke uiting van godsdienst proberen te beheersen. Uit de Ranglijst Christenvervolging blijkt dat de Chinese overheid hardhandig optreedt tegen gelovigen van zowel de staatskerk als de ondergrondse Kerk. Dees noemt de ontwikkelingen in China “heftig”.

“Kerksluitingen en arrestaties kwamen weer vaker voor. Op ouderen wordt zichtbaar druk uitgeoefend door hen sociale voordelen te ontzeggen als ze hun geloof trouw blijven”, stelt Dees. “Ook werd een aantal katholieke kerken gedwongen afbeeldingen van Jezus Christus te vervangen door foto’s van president Xi.”

Nigeria: meeste martelaren

In Nigeria werden vorig jaar de meeste christenen vermoord om hun geloof. Volgens Open Doors betrof het bijna een verdubbeling van het jaar daarvoor. Complete dorpen werden gezuiverd van christenen en ingenomen door de aanvallers, aldus de organisatie. De Centraal-Afrikaanse Republiek volgt na Nigeria met 146 vermoorde christenen.

“In China was de situatie in de afgelopen tien jaar niet zo slecht als nu. Het land steeg het afgelopen jaar van plaats 43 naar 27”

Toenemend nationalisme

Ook constateert de organisatie een toename van nationalisme. Nationalistische regeringen in bijvoorbeeld India en Myanmar ontzeggen de christelijke minderheden in hun landen de vrijheid van godsdienst. India heeft volgens Open Doors de afgelopen tien jaar grote sprongen omhoog gemaakt op de Ranglijst; het staat nu in de top tien.

Dees: “Wie zich wil bekeren van het hindoeïsme naar een andere godsdienst moet dat melden bij de lokale autoriteiten. Dan geldt een soort opzegtermijn van een maand en vindt er een gesprek plaats met een overheidsambtenaar”.

Uit de Ranglijst blijkt ook dat radicale islamitische milities zorgen voor “extreme vervolging”, vooral in Libië, Somalië en andere landen in de Afrikaanse sub-Sahara en Egypte.

Ranglijst

Open Doors is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor christenvervolging. Sinds 2002 stelt de organisatie de Ranglijst Christenvervolging samen. Daarbij wordt gekeken naar geloofsvrijheid in de persoonlijke levenssfeer en in de familiesfeer, het kerkelijk leven, gemeenschapsleven en publieke ruimte. Ook worden er punten toegekend voor het aantal geweldsincidenten. De Ranglijst Christenvervolging laat de vijftig landen zien waar christenen in de wereld het zwaarst worden vervolgd.

‘Westen onverschillig’

In november publiceerde de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) een tweejaarlijks rapport over godsdienstvrijheid in 196 landen. De organisatie concludeerde dat terwijl wereldwijd religieuze minderheden steeds meer in de knel komen, het Westen daar volkomen onverschillig onder lijkt. In achttien landen is de situatie van religieuze minderheden aanzienlijk verslechterd, bleek uit het rapport, vooral in China en in India.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.