<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Coach Kroatië heeft bij WK-finale zijn rozenkrans op zak

KN Redactie 15 juli 2018
image
Foto: AP

Kroatië speelt zondagavond de finale van het WK-voetbal en hoopt tegenstander Frankrijk te verslaan. Trainer Zlatko Dalic vertrouwt daarbij op God. “Aan Hem heb ik alles te danken.”

Nadat het Kroatische team al kanshebbers als thuisland Rusland en Argentinië versloeg, gaat het team zondagavond in Moskou voor de ultieme bekroning op al het harde werk: wereldkampioen voetbal worden.

Afgelopen woensdag bereikte Kroatië de finale na winst op Engeland. In de verlenging werd het 2-1 voor Kroatië.

Alles te danken aan God

Volgens trainer Zlatko Dalic is het succes te danken aan God. De trainer is een zeer gelovig man. Voor aanvang van het WK in Rusland sprak hij daar openlijk over op een katholiek radiostation in Kroatië: “Alles wat ik in mijn leven en mijn carrière heb gedaan, dank ik aan mijn geloof. Ik ben mijn Heer dankbaar”, zei Dalic.

De 51-jarige trainer voegde toe dat hij heel blij is met wat hij in zijn leven heeft bereikt. “Zonder een sterk geloof en de motivatie die dat geeft, zou het heel moeilijk zijn geweest om dat te bereiken.”

Dalic sprak ook over de moeilijke periodes in zijn leven en hoe het geloof hem dan helpt. “Als een man de hoop verliest, moet hij vertrouwen op onze barmhartige God en op ons geloof”, zei hij.

Rozenkrans op zak

Om die reden draagt de trainer altijd een rozenkrans bij zich, ook tijdens dit WK. “Als ik het gevoel heb dat ik door een moeilijke tijd ga, steek ik mijn hand in mijn broekzak en grijp ik die rozenkrans vast. Dan voelt alles gemakkelijker.”

Hij benadrukte dat “naar het goede zoeken in het leven altijd tevredenheid, geluk brengt. Een mens moet altijd eerlijk zijn tegen zichzelf en tegen anderen.”

Dalic weet dat de verwachtingen in zijn thuisland hooggespannen zijn voor de finale van zondagavond. “Ik weet wat onze mensen verwachten en hoeveel mensen van het Kroatische voetbal en van ons team houden.” Maar zei hij: “Wij zijn voor niemand bang.”

Bio

Zlatko Dalic is getrouwd en vader van twee kinderen. Als profvoetballer speelde hij onder meer voor Hajduk Split en Inter Zapresic. In 2000 beëindigde hij zijn spelerscarrière en werd hij trainer. In oktober 2017 werd hij aangesteld als trainer van het nationale elftal. (CNA)