fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

College van B&W Schiermonnikoog: monniken mogen klooster bouwen

KN Redactie 29 februari 2016
image
Screenshot website monniken Schiermonnikoog

De cisterciënzer monniken van voormalig Abdij Sion in het Overijsselse Diepenveen die vorig jaar naar Schiermonnikoog zijn verhuisd, mogen van het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) “een nieuw kleinschalig klooster” bouwen op het Waddeneiland. 

Dat maakte het college van B&W van Schiermonnikoog vorige week bekend.

Brief broeder Alberic

De abt van de cisterciënzer monniken, broeder Alberic, had in een brief aan het gemeentebestuur van Schiermonnikoog medewerking gevraagd voor de realisatie van een nieuw kleinschalig klooster op het Waddeneiland.

‘Goed inpasbaar’

Het college van B&W heeft naar eigen zeggen “vanuit een positieve grondhouding gereageerd” op de brief van de abt.

Volgens het college van B&W is een klooster op de door de monniken gewenste locatie “goed inpasbaar”.

Gemeenteraad

De burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog benadrukken dat het uiteindelijk aan de gemeenteraad is “of op deze plek een klooster gebouwd mag worden”.

‘Uiterlijke vormgeving’

Het college van B&W meldt dat het de voorbereiding voor een raadsbesluit voor de bouw van een nieuw klooster ter hand zal nemen.

“Dit betekent onder andere dat de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en de bewoners van het eiland zullen worden geraadpleegd. Uiteraard zal bij deze voorbereiding de nodige aandacht uitgaan naar  de uiterlijke vormgeving en naar een goede landschappelijke inpassing”, aldus het college van B&W van Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is vernoemd naar de cisterciënzer monniken die ruim 400 jaar geleden op het Waddeneiland woonden.

Burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog hopen “dat na ruim 400 jaar afwezigheid, de hervestiging van de monniken, als naamgevers van het eiland, tot een goed einde kan worden gebracht”.