<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Colombia: moord tijdens Mis met aartsbisschop

KN Redactie 25 november 2016
image
Parochianen buiten de kerk van Santa Cecilia (Foto: www.arquidiocesiscali.org)

Een 35-jarige man werd vermoord tijdens de preek van mgr. Monsalve Mejia.

Dat gebeurde op 22 november, de feestdag van Sint Cecilia, in Cali, een stad in het westen van Colombia. De hele parochie was die avond samengekomen voor de Mis in de kerk van Santa Cecilia om het feest te vieren, zo meldt persagentschap Fides.

Vlak bij altaar

Voor die gelegenheid was de aartsbisschop van Cali, Dario de Jesus Monsalve Mejia, aanwezig als hoofdcelebrant. Ook uit andere delen van de stad waren veel gelovigen naar de kerk gekomen voor het feest.

Tijdens de Mis kwam meerdere mannen de kerk binnen en begonnen te schieten op Fernando Padilla, een 35-jarige parochiaan. Padilla overleed ter plekke, op korte afstand van de plek waar de aartsbisschop de preek verkondigde.

Afkeer

De aartsbisschop heeft de moord in een bericht aan Fides scherp veroordeeld: “Van een bijeenkomst in de kerk gebruik maken om een parochiaan te vermoorden en angst aanwakkeren onder de gelovigen, gaat elke rationele overweging te boven…”, schreef mgr. Monsalbe Mejia.

“Helaas heeft zelfs de vrees voor God deze absolute afkeer van het menselijk leven niet kunnen stoppen.” Een afkeer die, zo schreef de aartsbisschop, “geworteld is in de geest van verschillende delen van onze Colombiaanse samenleving”.

Niet de eerste moord

De aartsbisschop was hevig ontdaan over de moord, die plaatsvond, zo schreef hij, “op een paar meter afstaand van het altaar”.

Het is overigens niet de eerste keer dat iets dergelijks zich voordeed in de kerk. Twee jaar werden in dezelfde kerk twee andere mensen vermoord. Ook toen veroordeelde de aartsbisschop het gebruiken van geweld op heilige plaatsen. (KN/Fides)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.