fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Colombia: ook vredesgesprekken met ELN

KN Redactie 11 oktober 2016
image
Een vrouw hangt bloemen in de afrastering rond het presidentieel paleis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota na het bekend worden dat president Santos de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend vanwege zij vredesinspanningen. (Foto: AP)

Terwijl de vredesgesprekken met de FARC nog in volle gang zijn, heeft de Colombiaanse regering laten weten ook met de guerrillabeweging ELN om de tafel te zitten.

Verklaring aangekondigd

De ELN is na de FARC de grootste guerrillabeweging in Colombia. Vertegenwoordigers van de ELN en de regering hebben vannacht een gesprek in de Venezolaanse hoofdstad Caracas waarbij ook een verklaring zal worden uitgegeven. Naar verwachting zal daarbij een staakt-het-vuren worden afgekondigd.

Internationaal toezicht

Volgens het dagblad El Spectador zijn daarbij onder meer vertegenwoordigers van Cuba, Noorwegen, Chili, Venezuela, Ecuador en Brazilië aanwezig om de gesprekken te monitoren.
De gesprekken richten zich op zes punten: democratie, deelname aan de samenleving, slachtoffers, veiligheid, hervormingen en politieke integratie.

Geïnspireerd door priester

De ELN werd in 1964 door studenten, bevrijdingstheologen en linkse intellectuelen opgericht uit protest tegen de uitbuiting van kleine boeren. Grote inspirator was de katholieke priester Camilo Torres (1929-1965) die radicaliseerde en zijn priesterboord verruilde voor de gewapende strijd. Hij werd in 1965 bij een wapenroof gedood.

Nobelprijs

Eerder sloot president Juan Manuel Santos in principe een vredesakkoord met de grootste linkse guerrillabeweging FARC. Daarvoor ontving hij recent de Nobelprijs voor de Vrede. Hoewel het akkoord met een minimale minderheid bij referendum werd verworpen, gaan de vredesgesprekken gewoon door. De wapenstilstand is daartoe tot 31 oktober verlengd. (KN/KNA)