De Colombiaanse bisschoppen hebben verheugd gereageerd dat de regering na zware protesten afziet van invoering van de genderideologie, meldt CNA.
In een verklaring van vorige week vrijdag danken de bisschoppen president Juan Manuel Santos voor diens uitnodiging tot gesprek. Ze reageren “met tevredenheid” op de aankondiging dat de regering afziet van de “promotie en implementatie van de genderideologie”.
De verklaring volgde op een gesprek tussen de bisschoppen en president Santos een dag eerder, waarna hij liet weten dat een omstreden onderwijsprogramma zou worden geschrapt.
Colombianen gingen begin augustus massaal de straat op toen bekend werd dat het ministerie van onderwijs een overeenkomst had gesloten met drie VN-organisaties over een programma voor ‘discriminatievrij onderwijs’. Het onderwijsproject, dat bijna een half miljoen euro kostte, werd afgestemd met het VN-Kinderfonds UNICEF, de VN-bevolkingsorganisatie UNFPA en de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP.
Het ministerie bereidde een onderwijsprogramma voor dat homoseksualiteit promoot en het onderscheid tussen man en vrouw als niet wezenlijk afdoet. Daarop gingen tienduizenden mensen in Bogotá, Barranquilla, Cali, Medellín, Ibagué, Bucaramanga, Tunca, Palmira, Popayán en tal van andere steden in protest de straat op.
Volgens de bisschoppen tonen de protesten aan dat het traditionele gezin als fundamentele kern van de samenleving in Colombia brede steun geniet. Ook hebben ouders daarmee het recht opgeëist dat zij geholpen worden bij de opvoeding van hun kinderen in overeenstemming met hun overtuigingen en waarden, aldus de bisschoppen.
In hun verklaring benadrukken zij het belang van “respect voor ieder mens ongeacht ras, geslacht, seksuele gerichtheid, nationaliteit, afkomst, taal, godsdienst of politieke mening”. Zij bepleiten een klimaat dat vrij is van geweld en discriminatie.
De bisschoppen roepen ouders op zich serieus aan hun opdracht te wijden “de eerste leermeesters te zijn van jullie kinderen, volgens de ingevingen van jullie geweten en om actief te participeren in alle processen van hun vorming”.
Iets vergelijkbaars gebeurde in juli in Panama, waar een wet werd ingetrokken die voorzag in een omstreden voorlichtingscampagne op scholen nadat burgers massaal ertegen de straat op waren gegaan. (KN/CNA)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.