<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Colombiaanse bisschop gaat geweld te lijf met wijwater

KN Redactie 13 juli 2019
image
Zicht op Buenaventura. Foto: wikipedia.org - CCBY manuel3000

De Colombiaanse bisschop Rubén Darío Jaramillo Montoya is de situatie in zijn stad beu. Hij zegent zaterdag heel Buenaventura, in de hoop daarmee het extreme geweld in de havenstad tegen te gaan.

Buenaventura, gelegen aan de Stille Oceaan, is een belangrijke schakel in de internationale drugshandel. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maken paramilitaire groepen er de dienst uit, die zich schuldig maken aan afpersing en geweld.

Geen exorcisme

De bisschop had zijn stad eigenlijk willen zegenen vanuit een helikopter – sommige media meldden ten onrechte dat hij een exorcisme had willen uitvoeren.

Hij gaat het nu anders aanpakken, zegt hij tegen ACI Prensa. “We vormen een colonne voertuigen met een brandweerwagen en een beeld van de heilige Bonaventura. We gaan naar alle locaties, naar de moeilijkste buurten waar de afgelopen jaren mensen zijn vermoord.”

“Waar bloed vloeide, waar bloed werd vergoten, zullen wij nu wijwater uitgieten als teken van herstel”
- Mgr. Rubén Darío Jaramillo Montoya

‘Plaatsen van dood’ worden ‘plaatsen van leven’

De colonne, en de mensen die de stoet op verschillende plekken opwachten, “zullen een volk vormen dat deze plaatsen des doods zal herinterpreteren, zodat zij nu plaatsen van leven zullen zijn”, aldus mgr. Jaramillo.

Bij elke halte zal worden gebeden en gezongen, en zal er iemand een getuigenis geven. “Wij zullen bidden voor de slachtoffers en dan een zegening uitspreken.”

Uit angst geen aangifte

“Waar bloed vloeide, waar bloed werd vergoten, zullen wij nu wijwater uitgieten als teken van herstel op de plek waar degenen die stierven door het geweld werden neergeslagen.”

In juni zei mgr. Jaramillo tegen Fides dat de stad waar zijn kathedraal staat, dit jaar al 54 doden heeft moeten betreuren. Daarnaast zijn er veel mensen verdwenen. Uit angst doen veel mensen geen aangifte daarvan, voegde hij toe. “Onze samenleving is bang om aangifte te doen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.