<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Commissie bisschoppen Heilig Land: Israël verantwoordelijk voor aanhoudend geweld

KN Redactie 21 maart 2016
image
Orthodoxe christenen in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. (Foto: AP)

De mensenrechtencommissie van de bisschoppen van het Heilig Land houdt Israël verantwoordelijk voor het aanhoudende geweld in het land en het stokken van het vredesproces.

De wortel van het conflict ligt in de bezetting van de Palestijnse gebieden en de beëindiging daarvan hangt “in het wezenlijke van de bezetter af”, schrijft de commissie in een maandag gepubliceerde verklaring.

Ook vindt zij dat Israëlische wetten, individuele politici en hard optreden tegen de Palestijnen het geweld verder opdrijven.

‘Niets te verliezen’

De Israëlische rechtspraktijk en “moorden, arrestaties, landonteigeningen, de scheiding van gezinnen en dagelijkse frustraties” leiden tot een uitbraak van geweld, “vooral bij jonge mensen die overtuigd zijn niets te verliezen te hebben, omdat ze geen toekomst zien”, aldus de commissie van de bisschoppen uit Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Cyprus.

‘Geweld van beide kanten’

In de verklaring wordt het “geweld van beide kanten” veroordeeld, maar de veronderstelling afgewezen dat het actuele conflict van Palestijnse zijde wordt aangewakkerd.

‘Drama’

Wat als ophitsing wordt aangemerkt is volgens de commissie deels enkel de vertelling door Palestijnse ouders aan hun kinderen van “het ontstaan en het aanhoudende drama van de Palestijnse ballingschap”.

De enige mogelijkheid om die te beëindigen, is volgens de commissie het beëindigen van de bezetting.

Recente peiling

De commissie verwijst naar een recente peiling van het Pew Research Institute. Daarin gaf 48% van de Israëli’s aan voorstander te zijn van uitwijzing of hervestiging van de Arabische bewoners van het land.

De peiling toont volgens de commissie een diepe sociale, politieke en religieuze splijting van de Israëlische samenleving. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.