<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Commissie Pakistaanse bisschoppen: politie bevooroordeeld tegen christenen

KN Redactie 16 juni 2016
image
Een Pakistaanse christin tijdens een wake voor de slachtoffers van de bomaanslag op 26 maart in een park in Lahore. (Foto: AP)

De commissie voor rechtvaardigheid en vrede van de Pakistaanse bisschoppenconferentie dringt bij de regering aan op bescherming van de religieuze minderheden in het land.

De oproep volgt op een serie incidenten die volgens de commissie hebben laten zien dat er bij de Pakistaanse politie een bevooroordeeld denkkader ten opzichte van christenen bestaat.

‘Bevooroordeelde mindset’

“Het is de verantwoordelijkheid van de regering om bescherming van mensen te waarborgen, in het bijzonder van religieuze minderheden”, zo zei commissie-directeur Cecil Chaudry volgens UCANews.com. “Maar het politiegedrag toont een bevooroordeelde mindset. Krachtige actie is nodig om de rechten van mensen te garanderen en de schuldigen verantwoordelijk te houden.”

Getuigen: pastor geslagen

Een agent zou op 12 juni een dominee in Lahore hebben aangevallen. Volgens getuigen werd de dienst, in een gemengde, islamitisch-christelijke wijk, onderbroken doordat de agent binnenkwam. Hij zou daarop pastor Riaz Rehmat ten overstaan van 150 kerkgangers geslagen hebben.

De politie had een klacht binnengekregen van een buurman die zei gestoord te zijn door luidsprekers in de kerk.

Rhemat, die met zijn vrouw en drie kinderen boven de kerk woont, zegt bezorgd te zijn. “’s Nachts heb ik het gevoel dat iemand de kerktrappen op zal klimmen en ons zal vermoorden (…) Ik kan niet meer slapen.”

Christelijke ijsverkoper aangevallen

In een nabijgelegen district werd een christelijke ijsverkoper op 17 mei aangevallen. Khaleel Masih zei belaagd te zijn door een bende van ongeveer twintig mensen omdat hij ijs verkocht aan islamitische kinderen.

Masih heeft momenteel last van interne kwetsuren. “Het is moeilijk om te eten. Ze stompten me, sloegen me op de achterkant van mijn nek en schopten me in de ribben.”

Volgens christiansinpakistan.com zei de bende dat christenen “onaanraakbaren” zijn en dat het hun niet toegestaan zou moeten zijn om voedsel te verkopen aan moslims.

Geschoten op ingang kerk

Op 4 juni opende gewapende mannen het vuur op de hoofdingang van de katholieke Sint-Jozefkerk in Lahore. Bij de aanval raakte niemand gewond.

Senator: ‘Vervolging minderheden neemt toe’

Volgens de Pakistaanse senator en lid van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij Sherry Rehman stijgt het aantal aanvallen op christenen. Zij maken 2% van de bevolking uit in het overwegend islamitische land.

“Vervolging van minderheden neemt toe in alle delen van Pakistan”, aldus Rehman tegen UCANews.com. “Deels omdat veel incidenten genegeerd worden.”

Ze wees op de bomaanslag op een park in Lahore op 26 maart, waarbij meer dan zeventig mensen, onder wie ten minste 29 kinderen, om het leven kwamen.

‘Lange weg te gaan’

“We hebben allemaal een lange weg te gaan in het bouwen van gelijkheid”, zei Rehman. “Pakistan kan niet doorgaan voortdurende religieuze vervolging van zijn minderheden te tolereren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.