fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Congo: priester vermoord om steun aan etnische groep

KN Redactie 23 maart 2016
image
Pater Vincent Machozi (Foto: Il Sismografo)

De Congolese pater Vincent Machozi is op Palmzondag vermoord in de provincie Noord-Kivu. Hij werd al twee jaar met de dood bedreigd.

Een groep van tien mannen, allen in een uniform van het Congolese leger, drong zondag het klooster van de Paters Assumptionisten in Noord-Kivu binnen en vermoordden pater Machozi. De mannen waren gericht op zoek naar hem.

Al twee jaar bedreigd

Pater Machozi werd al twee jaar met de dood bedreigd vanwege zijn grote inzet voor de Yira-gemeenschap die leven in het noorden van de provincie Noord-Kivu.

Deze etnische groep van circa vier miljoen mensen wordt sinds 2010 systematisch vervolgd door verschillende gewapende groepen die het op hun grond – dat rijk is aan het erts coltan – voorzien hebben.

Moordaanslagen

Pater Emmanuel Kahindo, vicaris-generaal van de paters Assumptionisten in Rome, vertelt in een reactie aan de Italiaanse nieuwssite Il Sismografo: “pater Machozi werd al twee jaar met de dood bedreigd en hij was er al drie keer in geslaagd om aan een moordaanslag te ontkomen.”

Kahindo vertelt dat de 50-jaar oude pater Machizo in oktober nog had gevraagd om voor hem te bidden, “want ik zal vermoord worden”.

Etnisch geweld

Volgens pater Kahindo “was pater Machozi erin geslaagd om aan te tonen dat Joseph Kabila (president van Congo) samen met Paul Kagamé (president van Rwanda) achter al deze slachtpartijen zaten” op de Yira-gemeenschap. Met name om die reden zou hij met de dood bedreigd worden.

De provincie Noord-Kivu in het Noordoosten van Congo wordt geteisterd door verschillende gewapende groepen en criminele bendes die elkaar bestrijden. Elke maand komen daarbij tientallen onschuldige burgers om het leven. (KN/Il Sismografo)