fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Consistorie over heiligverklaring Moeder Teresa

KN Redactie 7 maart 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft de kardinalen bijeengeroepen voor een zogeheten consistorie. Op de agenda staat onder meer de heiligverklaring van Moeder Teresa.

Tijdens het consistorie vraagt de paus toestemming aan zijn adviseurs voor de heiligverklaring. Dat is in de regel slechts een formaliteit.

Birgittinessenabdij Maria Hart in Weert

Op de agenda staan verder vier andere heiligverklaringen, waaronder die van de Zweedse ordestichteres Maria Elisabeth Hesselblad (1870-1957).

De bekeerde lutherse Hesselblad redde tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden. Sinds 2006 versterken zusters van de door haar gestichte tak van de birgittinessen, de birgittinessenabdij Maria Hart in Weert. Die werd in 1843 gesticht.

Negentiende sterfdag

Volgens Italiaanse media zou de heiligverklaring van Moeder Teresa op 4 september plaatsvinden. Dat is de zondag voor haar negentiende sterfdag. Moeder Teresa overleed op 5 september 1997.

De plechtigheid zou een hoogtepunt moeten zijn in het door paus Franciscus afgekondigde Jaar van Barmhartigheid.

Plaats heiligverklaring

Ook over de plek wordt gespeculeerd. In de regel vinden heiligverklaringen in Rome plaats. De Indiase bisschoppen hebben de paus echter gevraagd om Moeder Teresa in India heilig te verklaren.

Wonder op voorspraak Moeder Teresa

Paus Franciscus opende de deur naar heiligverklaring van de bekende zuster op 18 december 2015. Hij keurde toen een wonder goed, dat op haar voorspraak gebeurd was.

Missionarissen van Naastenliefde

Moeder Teresa stichtte de Missionarissen van Naastenliefde. Vrijdag werden in Jemen vier van hen vermoord. Paus Franciscus loofde de vermoorde zusters zondag als “de martelaren van vandaag”.