<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Córdoba: ‘kathedraal is niet van Kerk’

KN Redactie 21 maart 2016
image
Kathedraal van Córdoba foto: Alper Cugun ccby flickr.com

De kathedraal van de Spaanse stad Córdoba is geen eigendom van de katholieke Kerk.

De kathedraal van de Spaanse stad Córdoba is geen eigendom van de katholieke Kerk. Dat schrijft de voorzitter van de gemeenteraad, Valeriano Lavela, in een rapport over de eigendomsvraag.

Voorheen moskee

De grote moskee van Córdoba werd in 784 gebouwd tijdens de Moorse overheersing op de resten van een kerk uit de zevende eeuw. De moskee werd na de verdrijving van de Moren vanaf 1236 als kerk gebruikt en als zodanig uitgebreid en verbouwd.

Opgeëist door moslims

Er is in het recente verleden discussie ontstaan over het eigendom van het kerkgebouw nadat moslims eisten er te mogen bidden. Dat wordt door de bisschop geweigerd.

Om de opdoemende problemen voor te zijn verwierf het bisdom in 2006 in stilte formeel het eigendom over het godshuis, maar dat wordt nu door het stadsbestuur aangevochten.

Van iedereen

“Religieuze wijding is niet de manier om eigendom te verwerven”, aldus het rapport van de gemeente. Dat stelt dat het gebouw, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, eigendom is van “iedere wereldburger, ongeacht welk tijdperk, volk, natie, cultuur of ras.” Het gebouw is te uniek om eigendom te zijn van welke organisatie dan ook, aldus het rapport.

Verschillende namen

Het conflict komt ook al tot uitdrukking in de naamgeving. Waar het bisdom spreekt over de kathedraal-moskee of kathedraal, gebruikt de stad Córdoba officieel de naam moskee-kathedraal. (KN/CWN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.