<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

België: geen mondkapjesplicht meer in kerken

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 september 2021
image
Per 1 oktober 2021 mogen de mondkapjes in de Belgische kerken af, met uitzondering van de kerken in het gewest Brussel. Foto: Ehsan Ahmadnejad - unsplash.com

Na het loslaten van de anderhalve meter, vervalt in Belgische kerken per 1 oktober ook de mondkapjesplicht. Uitzondering hierop is het Brusselse gewest.

Half september besloten de Belgische federale regering en de deelstaten om een aantal belangrijke versoepelingen in de coronamaatregelen door te voeren. Zo verdwijnt vanaf 1 oktober op veel plaatsen de mondkapjesplicht: in de horeca, in de winkels, bij bedrijven waar het personeel voldoende afstand kan houden, bij evenementen met minder dan vijfhonderd bezoekers binnen of 750 buiten en in kerken.

In het openbaar vervoer, op luchthavens, bij contactberoepen en zorginstellingen blijft het dragen van een mondkapje echter nog wel verplicht.

Wel hnnden ontsmetten

Dinsdag werden deze maatregelen gepubliceerd in het Staatsblad. Op de website van de Belgische bisschoppen wordt er in een bericht van gisteren aan gerefereerd. Ook staat er dat kerkgangers verplicht blijven hun handen bij binnenkomst te ontsmetten en ze elkaar tijdens de viering niet mogen aanraken.

De bisschoppen benadrukken verder dat mensen vooral voorzichtig moeten blijven en pleitten voor vaccinatie “in het belang van de eigen gezondheid en die van de medemens”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Strengere regels

Dat het Brusselse gewest niet meegaat in de versoepelingen komt doordat de nationale regels niet bindend zijn. De Belgische gewesten mogen dus zelf strengere regels opleggen.

Vanwege een lage vaccinatiegraad in Brussel (iets meer dan de helft van de inwoners), gaat het gewest daar juist over tot een strikter coronabeleid. In Brussel zal een coronapas – Covid Safe Ticket (CST) – worden ingevoerd.

Waarschijnlijk zal dit per 15 oktober in werking gaan. Wallonië wil een dergelijke pas binnenkort ook invoeren. Vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van een coronapasverplichting bij kerkbezoek.

Bronnen: De Morgen, De Standaard, kernet.be

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.