fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Belgische en Duitse bisschoppen bemoedigen gelovigen in coronatijd

Sanne Gerrits 2 juli 2020
image
Mgr. Lode Aerts spreekt de Belgische gelovigen toe in het filmpje van de Belgische bisschoppen. Screenshot: YouTube.com

De Belgische bisschoppen hebben een filmpje en een pastorale brief gepubliceerd. Zij willen de gelovigen bemoedigen in de moeilijke tijd van lockdown en de heropstart. “Wij geloven dat God niet afwezig was.”

Ook de Duitse bisschoppen publiceerden een boekje ter bemoediging.

‘Gods nabijheid sterker dan het donker’

De Belgische bisschoppen spreken over de beproeving van de afgelopen weken, die ook solidariteit opwekte. “Ondanks de momenten van duisternis konden we ervaren hoe zijn nabijheid en zijn Pasen sterker zijn dan het donker.”

Kerken dicht was ‘echte beproeving’

Ook bij het sluiten van de kerken stonden de bisschoppen stil. Ze noemen het “een echte beproeving.” Zij danken ook de gelovigen, die de zware opgelegde maatregelen hebben nageleefd, ook nu de kerken weer voorzichtig openen.

‘Waakzaam en creatief blijven’

De bisschoppen spreken over de “nieuwe manieren van kerkzijn” die zijn ontstaan. “We moedigen jullie aan waakzaam en creatief te blijven. Laten we het samen doen: onze gemeenschappen mooier maken, broederlijker en gevoeliger voor elkaars kwetsuren en voor de noden van de wereld.”

Nieuwe uitdaging

Zij weten nu al een nieuwe uitdaging voor de gelovigen: Mensen bijstaan die de negatieve gevolgen van de pandemie ondervinden. Want: “Reeds daagt de morgen. Zal de wereld van morgen anders zijn dan die van gisteren? Waar je ook leeft, je hebt altijd de kans haar beter te maken,” aldus de bisschoppen van België.

Duitse bisschoppen

Ook de Duitse bisschoppen willen hun gelovigen bemoedigen en publiceerden een boekje met bijbelpassages.

“De coronacrisis is nog verre van over,” zegt mgr. Franz-Josef Bode tegen katholisch.de. De bisschop van Osnabrück en vicevoorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie schreef het voorwoord bij het boekje. “We weten niet wat er nog gaat komen en leven momenteel met onzekerheid en angst.”

Troost en kracht

Bijna alle bisschoppen werkten mee aan het boekje. “De teksten zijn zo gekozen dat zij troost en kracht geven en ondersteuning bieden”, zei Bode.

Bronnen: Kerknet.be, Katholische Nachrichten-Agentur