fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Belgische Kerk blijft bij opschorting publieke vieringen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 november 2020
image
Belgische katholieken blijven voorlopig aangewezen op online gestreamde Missen. Foto: CNS Photo - Yves Herman, Reuters

Een groep Belgische katholieken pleit ervoor de Missen in België weer publiek toegankelijk te maken. Ze doen dat in een petitie die ze gisteren naar de Belgische bisschoppenconferentie en de pauselijk nuntius stuurden.

Daarin vraagt het ‘Comité Bezorgde Katholieken’ om terugkeer naar de situatie van voor de huidige lockdown, toen met inachtneming van veiligheidsmaatregelen wel een beperkt aantal mensen de Mis mocht bijwonen. Ze verwijzen daarbij naar de situatie in Nederland en Frankrijk. De online petitie werd volgens het comité binnen enkele dagen door vijfhonderd mensen ondertekend.

Bisschoppen: ‘Begrip, maar werken mee met regering’

De bisschoppenconferentie laat desgevraagd weten zelf uiteraard ook uit te kijken naar de herneming van de publieke vieringen, maar dat het de regering is die besloten heeft de publieke vieringen tot ten minste 13 december op te schorten. “We hebben alle respect en begrip voor de gelovigen die de Missen weer toegankelijk willen maken voor publiek, maar geven onze volledige medewerking aan dat wat de regering nodig acht”, zegt woordvoerder Geert De Kerpel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Deze reactie moet volgens De Kerpel worden gezien in de context van de coronacrisis. “In België zijn al meer dan 15.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dagelijks sterven hier nog steeds veel mensen aan. Dit zijn veel grotere aantallen dan bij een andere ‘ramp’. Natuurlijk zou ik de Mis ook liever samen willen vieren. Maar in het kader van de huidige situatie willen we maximaal solidair aan de regering zijn.”

Om het virus in te dammen heeft de Belgische regering een pakket strenge maatregelen genomen. Zo zijn alle niet-essentiële winkels gesloten, evenals alle horecagelegenheden. Mensen moeten thuiswerken en tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends geldt een nachtklok.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Eerdere rechtszaak

Tijdens de eerste lockdown, eerder dit jaar, spanden enkele katholieken een rechtszaak aan om de gesloten kerken open te krijgen. Ze vingen bot bij de Raad van State, onder meer omdat op dat moment al versoepelingen op komst waren.

“Het is uiteindelijk de regering die over de coronamaatregelen beslist”, aldus De Kerpel. “Ik verwacht niet dat de regering nu anders zal beslissen.”

“Het is uiteindelijk de regering die over de coronamaatregelen beslist”
- Geert De Kerpel, woordvoerder Belgische bisschoppenconferentie

Kerstmis

Hoe Kerstmis in België gevierd zal worden is nog onbekend, vertelt De Kerpel, zelfs als er wel publiek toegankelijke Missen zouden zijn.

“Vorig jaar waren er ruim 550.000 katholieken die kerst in de kerk vierden. Ik weet niet hoe dat moet als er maar maximaal dertig mensen aan een viering mogen deelnemen. Zelfs wanneer er het maximale aantal mensen, rekening houdend met voldoende afstand, in de kerk wordt toegelaten, zal er nog altijd een grote groep mensen geweigerd moeten worden.”

De Belgische kerken zijn overigens wel open voor stil gebed of voor het opsteken van een kaarsje. Ook wijst De Kerpel op het gebed thuis. “Een huiskerk kan altijd. En klop eens bij de buren aan om te vragen of je ze kan helpen. Kerstmis is ook het feest van de solidariteit.”