<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Bisschop Van den Hende steunt zorgmedewerkers met videoboodschap

Sanne Gerrits 7 mei 2020
image
Bisschop Van den Hende in zijn videoboodschap aan het zorgpersoneel Foto: Screenshot Youtube

Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam heeft een videoboodschap opgenomen om zijn zegen uit te spreken over de zorgmedewerkers van Nederland. Hij roemt hun barmhartigheid en moed in de coronatijd.

De Rotterdamse bisschop nam de video op bij het beeld van de barmhartige Samaritaan voor het Erasmusziekenhuis in de stad. Juist die barmhartigheid uit het verhaal van Jezus ziet hij terug in de zorgmedewerkers.

Van den Hende: “De barmhartige Samaritaan ziet de hulpeloze man en wordt tot in het diepst van zijn wezen geraakt. Hij gaat naar hem toe, tilt hem op zonder die anderhalve meter in acht te nemen en brengt hem in veiligheid.”

Risico

De bisschop ziet ook het risico dat die nabijheid oplevert. Hij noemt de cijfers van het RIVM waaruit blijkt dat een kwart van de mensen waarbij het coronavirus is vastgesteld, in de zorg werkt.

“Op dit moment, waarop we gevraagd worden uit veiligheid anderhalve meter afstand te houden, zijn er veel mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg die geen afstand kunnen houden, omdat ze vanuit hun beroep, vanuit hun roeping mag je rustig zeggen, mensen nabij zijn met verzorging en verpleging.”

Blijvende waarde

“Misschien is er bij mensen best wel angst en ook het gevoel dat ze risico’s nemen en ook zelf besmet kunnen raken. Maar hun barmhartigheid en hun bekommernis om de mens in nood wint het van de angst en twijfel.”

“De zieken verzorgen en nabij zijn is een werk van barmhartigheid”
- Bisschop Van den Hende

De bisschop groet deze mensen en wil hen een hart onder de riem steken. Ook straks na de coronacrisis is hun bijdrage van grote waarde, vindt hij.

Helden

“De mensen die werken in de zorg worden wel in onze tijd helden genoemd. Maar het woord ‘held’ kan ook zo gauw weer verbleken. Het is tenslotte ook niet zo lang geleden dat juist de mensen in de zorg aandacht vroegen voor hun inkomen en waardering vanuit de samenleving,” aldus Van den Hende.

Materiële steun

De Rotterdamse bisschop hoopt én bidt dat de waardering voor de zorg blijft. “De zieken verzorgen en nabij zijn is een werk van barmhartigheid. Dat mogen we als samenleving niet alleen overlaten aan zogenaamde helden, maar ze daar ook in steunen met alle waardering en faciliteiten die daarvoor nodig zijn. Nu en ook in de toekomst als de crisis afneemt,” zegt hij.

De bisschop kan daar misschien niet materieel voor zorgen, maar zijn zegen hebben ze alvast. Hij wenst alle mensen die werken in verpleeghuizen en ziekenhuizen, in zorginstellingen en de thuiszorg, geestelijk verzorgers en mantelzorgers van harte “alle goeds en Gods zegen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.