<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Bisschop wijst op ‘digitale bedevaart’ in coronatijd

Peter Doorakkers 28 april 2020
image
Normaal een drukte van belang, nu enkel online toegankelijk voor pelgrims: het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Foto: CNS Photo - Pedro Nunes, Reuters

De Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts wijst op de mogelijkheden van een ‘digitale bedevaart’, nu pelgrimages vanwege de coronacrisis niet mogelijk zijn. “We zijn in gebed verbonden, waar ook ter wereld.”

Woorts is bisschop-referent voor bedevaarten. Op de site van de Nederlandse kerkprovincie zegt hij te hopen dat pelgrimages snel weer mogelijk zullen zijn. Hij wijst ook op alternatieven voor zolang dit nog niet het geval is.

Zoals er online vieringen vanuit parochiekerken en kloosters te volgen zijn, zo zijn er ook livestreams vanuit bedevaartsoorden, merkt Woorts op.

Lourdes en Fatima

Hij wijst op streams vanuit de bekende Mariaheiligdommen in het Franse Lourdes en het Portugese Fatima.

In Lourdes, zegt hij, is “24 uur per dag een camera gericht op de grot van de verschijningen van Maria”. Eucharistievieringen, overwegingen en het rozenkransgebed zijn online in verschillende talen te volgen.

‘In gebed verbonden’

Volgens de hulpbisschop is “de kracht van ons gezamenlijk gebed” in de coronacrisis “essentieel”.

“De verbinding met onze bedevaartplaatsen kan ons daarin dragen en stimuleren: te weten dat we in gebed verbonden zijn, waar ook ter wereld. Maria en al onze heiligen bidden met ons mee. Zij delen immers in de verrijzenis van onze Heer en zijn ons voorgegaan naar het hemels heiligdom.”

Bedevaarten geannuleerd

Vorige week werd bekend dat alle Belgische bedevaartorganisaties hun Lourdesbedevaarten voorlopig hebben afgelast.

Ook de Nederlandse kerkelijk erkende bedevaartorganisaties “hebben door het coronavirus veel bedevaarten moeten annuleren”, aldus mgr. Woorts

Klik hier voor de verbinding met Lourdes en hier voor die met Fatima. Een overzicht van streams vanuit Europese bedevaartplaatsen is hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.