Ook de rooms-katholieke kerken moeten eraan geloven: de coronamaatregelen worden verder aangescherpt. De bisschoppen vragen parochies het maximum aantal kerkbezoekers zo spoedig mogelijk terug te schroeven naar dertig. Aan kerkgangers wordt gevraagd een mondkapje te dragen.
Ook alle eerdere maatregelen blijven onverkort van kracht.
De Nederlandse bisschoppenconferentie maakte dat vrijdagavond laat bekend via rkkerk.nl. Eerder deze week had ook de Protestantse Kerk in Nederland al verklaard zich achter het maandag afgegeven advies van minister Grapperhaus te scharen.
Dit na ophef die ontstaan was over druk bezochte vieringen in een gereformeerde kerk in Staphorst – overigens wel volgens geldende protocollen.
Gisteren vond een nieuw overleg plaats tussen de kerken en de minister. Daarbij werden volgens het interkerkelijk contactorgaan voor overheidszaken CIO ook de zorgen van kerken over de beperkingen besproken.
Ook de katholieke Kerk is bij het CIO aangesloten. Bij het gesprek met Grapperhaus gisteren waren ook katholieke vertegenwoordigers aanwezig, zo bevestigt woordvoerder Anna Kruse van de Nederlandse kerkprovincie desgevraagd.
Opvallend is wel dat het CIO vrijdagavond een nieuwe verklaring publiceerde, waarin het eerdere “dringende advies” weliswaar herhaald werd, maar er toch wat meer ruimte werd gelaten voor eigen interpretatie van dat advies. Het CIO “vraagt van kerken hun verantwoordelijkheid te nemen”, zo staat er te lezen, “en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van 30”.
De katholieke bisschoppen echter laten voorlopig weinig ruimte voor maatwerk op parochieniveau. Zij spreken van een tweeledige aanvulling op het in juli afgegeven protocol: enerzijds het afschalen naar dertig gelovigen bij een viering (exclusief bedienaren en medewerkers), anderzijds het “dringend advies” aan alle aanwezigen om een mondkapje te dragen, dat bij voorkeur alleen bij het ontvangen van de communie wordt afgedaan.
Wel blijft de katholieke Kerk bij de regering aandringen op maatwerk, zo zegt woordvoerder Kruse. Aanstaande woensdag vindt er nieuw overleg plaats tussen Grapperhaus en het CIO, waarbij ook de katholieke vertegenwoordigers weer aan zullen schuiven.