fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Uitvaarten in bisdom Haarlem-Amsterdam alleen ‘in kleine kring en sober’

Peter Doorakkers 16 maart 2020
image
Foto: CNS Photo - Jim West

Kerkelijke uitvaarten in het bisdom Haarlem-Amsterdam moeten enkel “in kleine kring en sober” gehouden worden. Dat betekent onder meer dat er geen Missen worden gevierd, maar de liturgie “een kort moment van bezinning en gebed” is.

Dat hebben de bisschoppen Jos Punt en Jan Hendriks vandaag bepaald, meldt het bisdom Haarlem-Amsterdam op zijn website. Ze sluiten daarmee aan bij het advies dat de uitvaartbranche vandaag uitvaardigde.

Bij de eerdere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus werd al gezegd dat uitvaarten enkel in beperkte kring en met inachtneming van voldoende fysieke afstand tussen de aanwezigen gehouden konden worden.

‘Alleen familieleden in de eerste graad en aanverwanten’

Die bepaling wordt nu verder uitgewerkt. Zo wordt “dringend geadviseerd” om de liturgische plechtigheden “in kerken, crematoria en begraafplaatsen alleen te laten bijwonen door familieleden in de eerste graad en aanverwanten (ouders, kinderen, ouders van de partner en de partner van de kinderen)”.

Hetzelfde advies geldt voor rouwbezoeken en condoleances. De bisschoppen Punt en Hendriks adviseren “om uitvaarten telefonisch te bespreken en gemaakte afspraken per e-mail te bevestigen”.

‘Kort moment van bezinning en gebed’

De eigenlijke liturgie is “vanaf nu een kort moment van bezinning en gebed” is, “mogelijk in de kerk maar wellicht ook alleen nog direct voorafgaand aan de teraardebestelling of de crematie”.

Geen Mis of communie-uitreiking

De bisschoppen van Haarlem-Amsterdam wijzen erop dat het niet mogelijk is de Mis te vieren of de communie uit te reiken.

De viering duurt “bij voorkeur niet langer dan 20 minuten” en “er zal geen zang of muziek zijn”.

Later ‘volwaardige herdenkingsdienst’

“Wanneer de situatie weer genormaliseerd is kan eventueel een volwaardige herdenkingsdienst voor de overledene gehouden worden.”