<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Coronabesmettingen lopen op: CIO suggereert vrijwillige maatregelen

Luuk van den Einden 13 oktober 2022
image
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken heeft een coronahandreiking gepubliceerd voor kerken. Daarin staan suggesties als het opnieuw invoeren van ontsmettingspunten. Foto: Naipo de Fa - unsplash

Nu de coronabesmettingen weer toenemen, publiceert het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) suggesties voor Kerken die maatregelen willen treffen. De bisschoppen vragen kerkgangers voorlopig om voorzichtig te zijn.

Volgens het RIVM is de najaarsgolf van coronabesmettingen vorige week dinsdag begonnen. Het aantal ziekenhuisopnamen is onlangs de duizend gepasseerd; de overgrote meerderheid van de patiënten ligt op de reguliere verpleegafdeling. Minister Kuipers van Volksgezondheid roept ouderen en kwetsbare mensen op om een herhaalprik te halen.

Handreiking

Het CIO, dat het contact tussen de rijksoverheid en 31 kerkgenootschappen onderhoudt, heeft daarom een handreiking gepubliceerd om voor Kerken duidelijk te maken wat zij kunnen doen bij oplopende coronabesmettingen. Het gaat om maatregelen die kerkgenootschappen binnen en buiten vieringen kunnen nemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De maatregelen zijn verdeeld in vier fases die gebaseerd zijn op de vier dreigingsniveaus die de overheid bij corona hanteert. In de eerste twee fases draaien de maatregelen vooral om bewustzijn en kleinschalige ingrepen als voldoende ventilatie en de beschikbaarheid van ontsmettingsgel. De derde en vierde fase zijn bedacht voor het geval van een nieuwe forse corona-uitbraak. Daarin zijn maatregelen opgenomen als reserveringssystemen en het beperken van zang in vieringen.

Bisschoppen vragen voorzichtigheid

Aangezien het een handreiking betreft, mogen kerkgenootschappen zelf bepalen wat ze met de suggesties doen en op welke manier ze die al dan niet overnemen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft al aan de NOS laten weten dat in sommige protestantse kerken gedeelten zijn ingericht waar kwetsbare mensen op anderhalve meter afstand van anderen kunnen zitten.

De bisschoppen vragen katholieke kerkgangers om voorlopig voorzichtig te blijven en zich aan de basismaatregelen te houden, zoals thuisblijven bij klachten en regelmatig de handen wassen. Als in de komende weken blijkt dat extra maatregelen nodig zijn, dan gaan de bisschoppen daarover in overleg, meldt de website van de Nederlandse kerkprovincie.

Ook vragen de bisschoppen aan iedereen in de kerk om rekening met elkaar te houden en “ervoor te zorgen dat iedereen in de kerk de liturgie veilig mee kan vieren”.

Kerken lopen voor

De handreiking is het antwoord van het CIO op een vraag van de overheid aan maatschappelijke instanties om met plannen te komen voor het geval er een nieuwe grote coronagolf aankomt. De Kerken lopen hiermee voor op de meeste andere sectoren, want tot nu toe heeft de oproep van de overheid nog niet veel opgeleverd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de handreiking meldt het CIO dat een taak van de Kerken is “om bijzondere aandacht te
geven aan kwetsbare personen in kerk en samenleving”. Gezien het grote aandeel ouderen en andere kwetsbare groepen die regelmatig een kerk bezoeken, acht het CIO het raadzaam om nu al suggesties voor maatregelen te doen.

Lees de handreiking van het CIO via deze link.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.