fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Coronacrisis brengt kathedraal Westminster in financieel gevaar

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 april 2020
image
De kathedraal van Westminster Foto: wikipedia.org - CCBY Arpingstone

De coronacrisis kan een “catastrofaal effect” hebben op de financiën van de Engelse kathedraal van Westminster. Op de website van de prominente kathedraal staat een oproep om geld te doneren.

De pandemie is volgens de site “een zeer reële bedreiging” voor de “financiële stabiliteit” van de moederkerk van de katholieken in Engeland en Wales. Die had het financieel toch al moeilijk, maar de problemen zijn verergerd.

Nauwelijks inkomsten

Door de annulering van openbare Missen zijn de inkomsten van de kathedraal aanzienlijk zijn verminderd, aldus de verklaring.

Inkomsten uit de kathedrale winkel en een kijkgalerij bovenaan de klokkentoren blijven sinds de sluiting van de kerk uit.

Als gevolg hiervan loopt het operationele tekort waarschijnlijk op tot meer dan 23.000 euro per week “en er is weinig dat de kathedraal kan doen om dit te voorkomen”. Want, zo staat er, “hoewel de inkomsten van de kathedraal zullen verdwijnen, blijven veel van de uitgaven grotendeels hetzelfde”.

De kosten voor het runnen van de kathedraal bedragen momenteel ongeveer 2,7 miljoen euro per jaar, dat is ongeveer 53.000 euro per week.

Compensatie overheid onvoldoende

De kathedraal merkte op dat de compensatieregeling van de Britse helpt om de personeelskosten te dekken. Maar dat is niet voldoende. Er is ook geld nodig om de lopende kosten voor het onderhoud van de kathedraal en een aangrenzend huis te dragen.

'Donkere en uitdagende tijd'

De Missen vanuit de kathedraal zijn live te zien via de website churchservices.tv. Aan de online kijkers is gevraagd om de kathedraal “door de donkere en uitdagende tijd die nog komen gaat” heen te helpen.

Dit kunnen ze doen door een eenmalige donatie of door het toezeggen van een doorlopende schenking.

Al voor de coronacrisis in financiële nood

De kathedraal, die in 1903 werd geopend, heeft het financieel al langer moeilijk. Al vóór de crisis was er al een operationeel tekort van 6900 euro per week.

Oremus, het tijdschrift van de kathedraal, berichtte in februari al over de moeilijke financiële situatie.

Openstelling beperken?

Het aantal Missen zou wellicht moeten verminderen als de kathedraal haar kosten niet zou kunnen dekken, zei de voorzitster van de financiële commissie. Een andere optie is een kortere openstelling van de kathedraal “van slechts een paar uur per dag”.

Fondsenwerving

In een poging om meer inkomsten te genereren werden er onlangs al contactloze betaalterminals en QR-codes op stoelen geïnstalleerd.

De kathedraal hield ook een drie weken durende campagne om parochianen aan te moedigen zich aan te melden voor de Gift Aid-regeling. Dit is een Britse fiscale stimulans die het mogelijk maakt voor particulieren om belasting (op donaties) te geven aan de ontvangende liefdadigheidsinstelling.

Grootste r.-k. kerk Verenigd Koninkrijk

De kathedraal van Westminster is een monumentale neo-Byzantijnse kerk en het grootste katholieke kerkgebouw van het Verenigd Koninkrijk.

De kerk is de zetel van kardinaal Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster, en de thuisbasis van het beroemde Westminster Cathedral Choir.

Bron: Catholic News Agency