De Nederlandse kerkprovincie heeft het protocol Kerkelijk leven op anderhalve meter versoepeld. Eerste communie- en vormselvieringen en doopsels zijn onder voorwaarden weer mogelijk.
De nieuwe versie van het protocol is vandaag gepubliceerd. De bijgewerkte tekst bevat onder meer strikte voorwaarden voor de momenten bij doopsels en vormselvieringen waarop de celebrant de anderhalve meter afstand tot de dopeling of vormeling niet helemaal kan bewaren.
De “rituele contactmomenten” worden daarnaast tot een minimum beperkt; de handoplegging bij het doopsel kan gebeuren door de handen boven de dopeling te houden en voor de zalving bij doopsel en vormsel kunnen watten worden gebruikt. Handen geven, zoals bij de vredeswens na zalving van de vormeling, is niet toegestaan.
Nieuw is ook een tekst over wijdingen. Deze vermeldt dat de specifieke voorwaarden voor wijdingsvieringen worden per bisdom vastgesteld.
Er vond in de afgelopen maanden al een aantal wijdingen plaats in Nederland, onder meer in het franciscanenklooster in Den Bosch en in de kathedralen van Haarlem en Roermond.
Bij alle vieringen blijven verder de inmiddels gebruikelijke maatregelen gelden rond het aantal aanwezigen, hygiëne, gezondheidscheck en onderlinge afstand.
Naast een cantor kunnen bij vieringen onder voorwaarden voortaan ook “enkele zangers” worden ingezet. Hoeveel precies, hangt af van de omstandigheden rond onder meer ventilatie in de desbetreffende kerk.
Overigens werkt het RIVM op dit moment aan een nader advies over zingen in gemeenschappen.
De laatste versoepeling betreft de omstandigheden waarin vooraf gereserveerd moet worden om een viering bij te kunnen wonen.
Dat is voortaan alleen nog nodig bij “vieringen die naar verwachting bezocht zullen worden door 100 of meer personen dan wel door meer personen dan de capaciteit van het kerkgebouw toelaat”.
In andere gevallen is aanmelden aan de deur voldoende. In alle gevallen moet bezoekers nog steeds naar eventuele gezondheidsklachten worden gevraagd.
Per 1 juli vond al een eerste versoepeling plaats van het kerkelijk protocol, naar aanleiding van de versoepeling van de maatregelen die de overheid doorvoerde.
Vandaag had een aantal koepelorganisaties van religieuze groepen een derde en laatste ‘coronaoverleg’ met minister Ferd Grapperhaus (CDA, Eredienst).
Grapperhaus zei “veel bewondering” te hebben voor de wijze waarop de geloofsgemeenschappen met de coronacrisis zijn omgegaan. “Gelukkig is het in deze nieuwe fase weer mogelijk om elkaar op verantwoordelijke wijze, weer te ontmoeten, ook bij de erediensten.’
Ook bij een eventuele heropleving van de pandemie blijft volgens een verklaring de insteek dat de overheid geen religieuze gebouwen betreedt, maar dat de geloofsgemeenschappen zelf verantwoordelijk zijn voor wat er op die locaties gebeurd.
De geloofsgemeenschappen spraken uit zich tijdens de erediensten zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen te houden en hun achterban te stimuleren die na te leven.
Namens de christelijke Kerken in Nederland nam het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken deel aan het overleg.
Lee hier de nieuwe versie van het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’.