fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘De Kerk als veldhospitaal’: gebouwen en handen beschikbaar voor coronahulp

Catholic News Service 31 maart 2020
image
Militairen halen doodskisten uit de kerk in Seriate, waar zij opgeslagen lagen. Foto: CNS Photo - Flavio Lo Scalzo, Reuters

Europese bisdommen en religieuze gemeenschappen bieden hun gebouwen aan om gezondheidszorg te bieden. Op verschillende manieren probeert de Kerk in diverse landen behulpzaam te zijn tijdens de coronapandemie.

Kerkleiders worstelen met het al dan niet stoppen van publieke vieringen tijdens de opgelegde lockdown vanwege het coronavirus. Zij zoeken naar wegen om de middelen die zij ter beschikking hebben, in te zetten voor de gezondheidszorg en de sociale hulp.

Kerkelijke gebouwen als ziekenhuis

In de Oekraïne kan het kerkelijk vastgoed gebruikt worden, zegt de katholieke priester Lubomyr Javorski, financieel verantwoordelijke binnen de Oekraïense Kerk. “Naast de pastorale hulp die priesters kunnen bieden, kunnen onze gebouwen worden gebruikt als ziekenhuizen, of als verblijf voor artsen die ver weg wonen en mensen die geen plek hebben om in quarantaine te gaan.”

Bisschop wordt arts

De Spaanse bisschop Mario Iceta Gavicagogeascoa heeft ook gebouwen beschikbaar gesteld. “En als paus Franciscus instemt, zal ik mijn voormalig beroep als arts weer opnemen,” zei de bisschop van Bilbao tegen Religion-Digital Catholic. “Als het nodig zou zijn en er geen betere oplossing is.”

“Paus Franciscus zegt dat de Kerk een veldhospitaal is. Is dit niet dé gelegenheid om de diensten van dit hospitaal in te zetten?”

Plaats voor de doden

In Italië gingen  videobeelden rond van de Sint-Jozefkerk in Seriate, die werd gebruikt als opslagplaats voor doodskisten. De lokale autoriteiten worstelden daar met het verwerken van de hoeveelheid doden.

Zusters maken mondkapjes

In Duitsland heeft een bisdom in het zuiden een telefoonlijn geopend om praktische hulp te bieden. Beierse zusters maken sinds kort iedere dag honderd herbruikbare mondkapjes voor het plaatselijke ziekenhuis.

Katholieke school creëert netwerk

In Portugal heeft de Kerk faciliteiten beschikbaar gesteld voor gezondheidswerkers en beveiligingsteams. Daarnaast is het technische college van de jezuïeten in Lissabon gestart met het produceren van veiligheidsbrillen voor lokale gezondheidscentra. Daarvoor wordt 3D-technologie gebruikt.

Voormalige leerlingen maakten de productie mogelijk door materiaal beschikbaar te stellen aan de school. “We creëren een netwerk van partners dat er voor zal zorgen dat de productie toeneemt.”

>> Lees hier meer coronanieuws.