<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Diverse religieuze evenementen afgeblazen; Stille Omgang, Jongerenbedevaart en congres parochievernieuwing gaan niet door [UPDATE]

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 maart 2020
image
Eenzame pelgrims op een vrijwel verlaten Sint-Pietersplein. Over de hele wereld worden katholieke evenementen afgelast vanwege de corona-epidemie Foto: CNS photo/Paul Haring

Vanwege het coronavirus worden diverse katholieke evenementen in binnen- en buitenland afgeblazen. In Nederland gaat het in ieder geval om de conferentie Divine Renovation, de Stille omgang en de jongerenreis naar Rome. 

Vele organisatoren van grote evenementen bezinnen zich nog op het al dan niet door laten gaan, zo blijkt uit rondvraag van Katholiek Nieuwsblad.

Volgeboekte conferentie parochievernieuwing uitgesteld

Op 24 en 25 maart zou in het Brabantse Oudenbosch de conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ plaatsvinden. Met een spreker van naam en faam uit Canada, priester James Mallon, en liefst duizend verwachte bezoekers uit Nederland en België.

Dinsdagavond maakte de organisatie echter bekend dat die conferentie is uitgesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

De organisatie zegt de beslissing te betreuren, maar wil dat deelnemers onbezorgd aan de conferentie kunnen deelnemen. Woordvoerder Marc de Koning liet weten dat de beslissing zwaar valt.

Wanneer de conferentie nu zal plaatsvinden, is nog niet bekend. De Koning: “De adviezen van het RIVM en de actuele beleidslijn van de Veiligheidsregio zijn leidend. Ook zijn we in gesprek met onze partners, leveranciers en sprekers.”

image
Fr James Mallon komt in maart niet naar Oudenbosch Foto: Divine Renovation

Jongerenbedevaart Rome afgelast

Maandag liet de organisatie van de jongerenbedevaart naar Rome weten dat de risico’s te groot zijn om de reis, die eind april gepland stond, door te laten gaan. Naast de dreiging van het virus noemt Gerrie Conen, projectleider van Jong Katholiek, ook als reden dat men wil voorkomen dat de groep twee weken in quarantaine moet.

“Het is een moeilijke beslissing maar als we de risico’s tegen elkaar afwegen lijkt het ons het verstandigst om niet te gaan”, aldus Conen in een persbericht.

Bisdom Den Bosch last netwerkbijeenkomsten af

Het bisdom van Den Bosch laat op haar website weten dat ze twee grotere bijeenkomsten in de komende week niet laat doorgaan.  Het betreft een netwerkbijeenkomst die gepland stond voor dinsdag 17 maart en de hulpsessie Exact Online die voor donderdag 12 maart op de agenda stond. Of en wanneer de bijeenkomsten opnieuw gepland gaan worden is nog niet bekend.

Ook jubilerende Stille Omgang afgelast

[UPDATE 12-3] De organisatie van de Stille Omgang (21/22 maart, Amsterdam) heeft besloten de processie door de binnenstad af te blazen. Ook de jongerenviering in de Mozes en Aäronkerk gaat niet door.

Het besluit is extra jammer omdat het een jubileumeditie betrof: dit jaar is het 675 jaar na het Mirakel van Amsterdam, dat aan de basis ligt van de bedevaart. De organisatie schrijft op haar website dat men de pelgrims later dit jaar in de gelegenheid zal stellen “om het jubileumjaar alsnog op gepaste wijze te vieren. Nadere berichtgeving daarover volgt binnenkort.”

“Wij kunnen niet controleren of mensen met het virus besmet zijn”

Eerder deze week zei de voorzitter van het Genootschap van de Stille Omgang, Jeroen Brenninkmeijer, nog tegen KN dat men de processie gewoon door wilde laten gaan. “Als wij het niet organiseren dan zullen er altijd mensen zijn die het zelf gaan doen. Het is een laagdrempelig en toegankelijk evenement. Wij kunnen niet controleren of mensen met het virus besmet zijn.”

Op basis van de nieuwe kabinetsmaatregelen, adviseert het genootschap de pelgrims echter thuis te blijven.

Avonden van de martelaren: ‘Vinger aan de pols’ voor Amsterdam

[UPDATE 13-3] Ook de Avonden van de Martelaren in Zwolle op 13 maart en op 27 maart in Maastricht gaan niet door, zo meldt organisator Kerk in Nood.

Omdat de maatregelen van de overheid vooralsnog gelden tot 31 maart, is het lot van de Avond van de Martelaren in Amsterdam op vrijdag 3 april nog niet bezegeld. “We houden de vinger aan de pols en zullen mensen hier natuurlijk zo snel mogelijk over informeren”, zegt directeur Peter Broeders. “Veiligheid staat voorop, maar we willen het lot van de martelaren van afgelopen jaar waar mogelijk onder de aandacht blijven brengen.”

image
Archiefbeeld: Een eerdere editie van de Avond van de martelaren Foto: KN - Jan Peeters

De eerste van een reeks van drie Avonden van de martelaren, jaarlijks georganiseerd door Kerk in Nood, vond vorige week vrijdag plaats in Breda. Dennis Peters, communicatiemedewerker van Kerk in Nood, zegt hierover: “Ondanks alle berichtgeving over corona in Brabant was de opkomst voor deze avond goed.”

The Passion gaat gewoon door

De organisatie van het tv-spektakel The Passion, 9 april in Roermond, volgt nog steeds het advies van het RIVM. Annewien Schreuders, EO Communicatie: “Op dit moment zijn er geen wijzigingen in het advies van het RIVM en gaat The Passion gewoon door op 9 april.”

“We kunnen nog geen zinnig woord zeggen over hoe het virus zich ontwikkelt, maar vooralsnog annuleren we niet”

De Roermondse kerken organiseren een randprogramma rondom The Passion. Veel kerken zijn dan doorlopend geopend. Bezoekers kunnen er dan terecht voor exposities, stil gebed en het opsteken van een kaarsje. De uitzending zal gezamenlijk bekeken worden en er zal een passie-fakkeltocht plaatsvinden.

Matheu Bemelmans, PR en communicatie-adviseur van het bisdom Roermond, meldt dat het randprogramma rondom The Passion vooralsnog doorgaat. “We kunnen nu nog geen zinnig woord zeggen over hoe het coronavirus zich in Nederland ontwikkelt. Maar vooralsnog hebben we geen besluit genomen om de activiteiten aan te passen of te annuleren.”

Internationaal: St. Patrick’s Dayparades afgelast

Ondertussen worden ook grote evenementen op internationaal niveau afgelast.

Zo zullen de parades tijdens de bekende nationale feestdag van Ierland, St. Patrick’s Day, niet doorgaan. De festiviteiten in Dublin worden jaarlijks door meer dan een half miljoen mensen bezocht. Aan de parades doen vaak veel fanfares mee uit tal van andere landen. De Mis die voorafgaand aan de festiviteiten op 17 maart gepland is, gaat wel door.

Santiago de Compostella: beeld niet aanraken

Pelgrims die de beroemde Jacobsweg volgen mogen het standbeeld van de heilige Jakobus in de kathedraal van Santiago de Compostella niet langer omarmen. Voor de pelgrims blijft het wel mogelijk om naar het standbeeld op het hoofdaltaar te gaan. In plaats van het beeld aan te raken, mogen ze alleen een “teken van ontzag” geven, zo zei het Spaanse aartsbisdom in een verklaring van afgelopen maandag.

>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.