<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Drie vaccinatieweigeraars verlaten de Zwitserse Garde

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 oktober 2021
image
Een lid van de Zwitserse Garde salueert in de Sint-Pieter. Drie leden zijn opgestapt omdat ze de verplichte coronavaccinatie niet willen. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Drie Zwitserse gardisten beëindigen voortijdig hun diensttijd omdat ze geen coronavaccinatie willen. Nog eens drie andere leden zijn geschorst zonder loon totdat ze volledig gevaccineerd zijn.

Sinds 1 oktober is in Vaticaanstad een coronapas als bewijs van vaccinatie, herstel van het coronavirus of een negatieve Covid-19-test verplicht. De enige uitzondering betreft mensen die enkel een liturgische viering in Vaticaanstad willen bijwonen.

Vaccinatieplicht

In het specifieke geval van de Zwitserse Garde is echter een vaccinatiebewijs verplicht. De soldaten bevinden zich altijd in de buurt van de paus en zijn gasten. Een negatieve test wordt onvoldoende geacht, aangezien tests negatief kunnen zijn tijdens de incubatietijd van het coronavirus.

De drie mannen die afzien van de vaccinatie hadden zich in mei bij de Zwitserse Garde gevoegd. Hun beslissing om te vertrekken werd bevestigd door de woordvoerder van de Zwitserse Garde, Urs Breitenmoser, in de Zwitserse krant Tribune de Geneve.

Schorsing

Volgens het Romeinse dagblad Il Messaggero zijn de drie andere bewakers zonder loon geschorst tot twintig dagen na hun tweede vaccinatie.

“Het is een maatregel in lijn met die van andere legerkorpsen in de wereld”, aldus de woordvoerder van de Zwitserse Garde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kleine groep ongevaccineerden

Paus Franciscus zei onlangs dat vrijwel iedereen in het Vaticaan een vaccinatie heeft gehad, behalve een “kleine groep”. Volgens hem wordt er gekeken hoe ze degenen die aarzelen “kunnen helpen”.

“De mensheid heeft een geschiedenis van vriendschap met vaccins”, zei paus Franciscus tijdens zijn terugvlucht uit Slowakije in september. Hij merkte op dat kinderen al tientallen jaren worden ingeënt tegen mazelen, de bof en polio “en niemand iets zei”.

Maar “zelfs in het College van Kardinalen zijn er enkele ontkenners”, zei de paus. Hij voegde er aan toe dat een van hen, “arme kerel”, in het ziekenhuis was opgenomen. Dat was een duidelijke verwijzing naar de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke, die eerder deze zomer in het ziekenhuis werd opgenomen met Covid-19.

Bron: Crux

https://www.kn.nl/donaties/

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.