<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Duitse bisschoppen kritisch op verlenging misverbod

Catholic News Service 17 april 2020
image
Een priester viert de Mis van Witte Donderdag, 9 april, via livestream voor een bijna lege kerk in Bonn, Duitsland. Foto: CNS photo/Harald Oppitz, KNA

Katholieke en protestantse kerken in Duitsland hebben uiteenlopend gereageerd op het besluit van de Duitse regering om het verbod op openbare kerkdiensten niet op te heffen.

De katholieke Duitse bisschoppenconferentie sprak teleurstelling uit over de aankondiging van bondskanselier Angela Merkel eerder deze week, terwijl de protestantse kerken in Duitsland hun steun aan de regeringsmaatregelen ter bestrijding van de coronapandemie benadrukten.

Winkels wél open

Na gesprekken met regeringsleiders van de deelstaten, zei Merkel dat het verbod op openbare kerkdiensten tot nader order moet blijven bestaan. Duizenden winkels mogen intussen wel weer worden geopend.

Merkel kondigde ook aan dat de Duitse regering met religieuze gemeenschappen op korte termijn in gesprek gaat over de toekomst van openbare diensten.

Ongrondwettelijk

Tijdens een toespraak in Bonn zei bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse katholieke bisschoppenconferentie, dat hij niet kon begrijpen waarom het verbod van kracht moest blijven terwijl de beperkingen in andere delen van het openbare leven werden versoepeld.

Ook wees hij op een recent besluit van het federale constitutioneel hof over deze kwestie. De rechtbank oordeelde dat het verbod ernstig inbreuk maakt op het grondrecht van godsdienstvrijheid, en daarom zo spoedig mogelijk moest worden herzien.

‘Social distancing’ in de kerk

In de krant Die Welt voegde Bätzing eraan toe, dat hij er namens de katholieke Kerk voor in kon staan dat in kerken voldaan wordt aan hygiënenormen en sociale afstandsregels.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.