<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Duitse kerkgangers moeten medische mondmaskers gaan dragen

KNA 21 januari 2021
image
Gewone stoffen mondkapjes, zoals hier tijdens een Mis in Bonn in juni 2020, mogen niet meer in Duitsland. Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

Mensen die religieuze diensten bijwonen in Duitsland zullen voortaan ofwel chirurgische maskers ofwel zogenaamde FFP2-maskers moeten dragen. Dit is het gevolg van de strengere coronamaatregelen die dinsdag zijn uitgevaardigd door de federale en regionale overheden.

Stoffen gezichtsmaskers zijn niet langer voldoende, omdat ze onvoldoende bescherming bieden tegen infectie. Daarom schrijft de Duitse overheid voortaan de betere medische mondkapjes voor in onder meer bussen, treinen, winkels en dus ook kerken. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een aanscherping van de lockdown-regels en een verlenging van de maatregelen tot in ieder geval 14 februari.

Overtredingen door evangelische kerken

Bovendien moeten geplande religieuze bijeenkomsten van meer dan 10 deelnemers minstens twee werkdagen van tevoren worden geregistreerd bij de lokale overheid, tenzij er al algemene afspraken zijn gemaakt met de autoriteiten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Die passage in de overeenkomst was in het bijzonder gericht op evangelische kerken waar de hygiëneregels de afgelopen weken in sommige gevallen waren overtreden. In sommige steden moest de politie ingrijpen bij religieuze bijeenkomsten met zo’n 150 mensen die geen maskers droegen of afstand hielden van elkaar.

Bestaande eisen blijven bestaan

De katholieke bisdommen en protestantse regionale kerken hebben al concrete afspraken gemaakt over erediensten met de regionale overheden en lokale gezondheidsdistricten.

De bestaande eisen dat mensen een minimale afstand van anderhalve meter van elkaar in acht nemen en zich onthouden van samenzang, blijven bestaan.

Kerkdiensten blijven mogelijk

De katholieke Duitse bisschoppenconferentie juichte toe dat fysieke kerkdiensten ook onder de aangescherpte regels mogelijk blijven. “Voor ons is het vanzelfsprekend dat hygiëne- en veiligheidsconcepten worden nageleefd”, aldus een woordvoerder van de bisschoppenconferentie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.