<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Franse Raad van State zet streep door ‘misverbod’

Catholic News Agency 19 mei 2020
image
In Italië zijn de Missen sinds maandag weer publiek toegankelijk, maar er worden per Mis maar weinig mensen toegelaten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Foto: CNS Photo - Stefano Dal Pozzolo

Het Franse verbod op religieuze bijeenkomsten is een disproportionele reactie op de coronapandemie, zo oordeelde de Franse Raad van State maandag. De regering moet het verbod binnen acht dagen opheffen.

In Frankrijk geldt al acht weken een verbod op religieuze bijeenkomsten, als onderdeel van de strenge lockdown die eerder werd afgekondigd.

Op 11 mei werd een aantal versoepelingen aangekondigd, waaronder het weer toestaan van kleine bijeenkomsten op openbare plekken. Met uitzondering van uitvaarten, bleef het verbod op religieuze bijeenkomsten in gebouwen echter gehandhaafd.

‘Verbod is disproportioneel’

De Franse Raad van State oordeelde maandag dat het “algemene en absolute verbod” daarop “disproportioneel” is in het licht van het feit dat andere bijeenkomsten tot tien mensen wel zijn toegestaan.

Het verbod is daarom “een ernstige en manifeste schending” van de vrijheid om bijeen te komen voor de eredienst.

Gevolgen vonnis nog niet duidelijk

Hoeveel mensen er als gevolg van dit vonnis per keer toegelaten zullen worden tot Missen en andere religieuze bijeenkomsten, is nog niet duidelijk.

In Italië, waar Missen sinds maandag weer publiek toegankelijk zijn, wordt maar een fractie toegelaten van het aantal mensen dat een kerk kan bevatten. In verschillende Amerikaanse staten mogen niet meer dan tien mensen per keer de Mis bijwonen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.