Het Franse verbod op religieuze bijeenkomsten is een disproportionele reactie op de coronapandemie, zo oordeelde de Franse Raad van State maandag. De regering moet het verbod binnen acht dagen opheffen.
In Frankrijk geldt al acht weken een verbod op religieuze bijeenkomsten, als onderdeel van de strenge lockdown die eerder werd afgekondigd.
Op 11 mei werd een aantal versoepelingen aangekondigd, waaronder het weer toestaan van kleine bijeenkomsten op openbare plekken. Met uitzondering van uitvaarten, bleef het verbod op religieuze bijeenkomsten in gebouwen echter gehandhaafd.
De Franse Raad van State oordeelde maandag dat het “algemene en absolute verbod” daarop “disproportioneel” is in het licht van het feit dat andere bijeenkomsten tot tien mensen wel zijn toegestaan.
Het verbod is daarom “een ernstige en manifeste schending” van de vrijheid om bijeen te komen voor de eredienst.
Hoeveel mensen er als gevolg van dit vonnis per keer toegelaten zullen worden tot Missen en andere religieuze bijeenkomsten, is nog niet duidelijk.
In Italië, waar Missen sinds maandag weer publiek toegankelijk zijn, wordt maar een fractie toegelaten van het aantal mensen dat een kerk kan bevatten. In verschillende Amerikaanse staten mogen niet meer dan tien mensen per keer de Mis bijwonen.