<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Franse regering krijgt tik op vingers om beperken aantal kerkgangers

Peter Doorakkers 1 december 2020
image
'Wij willen de Mis': katholieken demonstreerden en baden op 22 november bij de kathedraal van Cambrai. Publieke erediensten waren op dat moment niet toegestaan. Foto: CNS Photo - Pascal Rossignol, Reuters

Het besluit van de Franse regering om het aantal deelnemers aan erediensten tot dertig per keer te beperken, is “een ernstige schending van de religieuze vrijheid”. Dat oordeelde de Franse Raad van State zondag na een klacht van de Franse bisschoppenconferentie.

De regering moet nu uiterlijk woensdag met een aangepaste regeling komen voor de verschillende erediensten in het land.

Frankrijk zit momenteel in een tweede, strenge lockdown als gevolg van de coronacrisis. De algemene beperking van het aantal deelnemers aan erediensten was volgens de rechter echter niet in lijn met het beleid rond andere toegestane activiteiten. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de omstandigheden om het maximaal aantal deelnemers te bepalen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ontmoeting met premier

Een delegatie van de Franse bisschoppenconferentie sprak zondagavond met premier Jean Castex. De bisschoppen pleitten voor een “realistische maat”, rekening houdend met het ‘coronaprotocol’ dat zij eerder al presenteerden.

De Franse bisschoppenconferentie benadrukt in een verklaring dat juridische stappen als deze “een uitzondering” blijven. De bisschoppen verwachten een hervatting van “een echte dialoog” met de regering.

Meer dan dertig mensen per Mis

Overigens hielden zondag ten minste enkele Franse parochiekerken zich al niet aan het maximum. La Croix International citeert een parochiepriester uit Bordeaux, die de beperking tot dertig kerkgangers “absurd” noemt.

“Dertig mensen in een kleine dorpskerk, dat begrijpen we, maar in Saint-Sulpice is dat belachelijk”
- Aartsbisschop Michel Aupetit

Zijn parochie liet, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen, al meer mensen toe in de maar liefst negen Missen die in het weekend verspreid over drie kerken werden gevierd. Met die spreiding voorkwam de parochie dat er te veel mensen aan een Mis zouden deelnemen.

Bakzeil gehaald

De Franse katholieken komen uit een situatie waarin publiek toegankelijke Missen überhaupt niet toegestaan waren. Die maatregel leidde tot onrust; in verschillende steden kwamen mensen bij kerken bijeen om te bidden.

Uit protest tegen de regeringsmaatregel, die op 2 november in ging, stapten de bisschoppen eerder ook al naar de Raad van State. Daar haalden ze op 7 november echter nog bakzeil.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wel oordeelde de rechter toen dat kerken open mochten blijven, en dat katholieken kerken in hun buurt mochten bezoeken zolang zij de juiste papieren hadden. Ook werd bepaald dat priesters mensen thuis, en aalmoezeniers mensen in ziekenhuizen mochten bezoeken.

Weer publieke Missen

De bisschoppen vroegen Franse katholieken op zich aan de geldende overheidsregels te houden zolang de onderhandelingen en de juridische strijd nog liepen.

Vorige week maakte president Emmanuel Macron bekend dat publieke erediensten met ingang van de Advent weer waren toegestaan, met dus een maximum van dertig deelnemers.

Stevige reacties: ‘Onacceptabel’

Ook dat riep meteen stevige reacties op. De Franse bisschoppenconferentie noemde de beperking van het aantal kerkgangers “onacceptabel”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Parijse aartsbisschop Michel Aupetit sprak volgens Le Figaro van een “totaal domme maatregel die het gezond verstand weerspreekt”: “Dertig mensen in een kleine dorpskerk, dat begrijpen we, maar in Saint-Sulpice (een grote Parijse kerk, pd) is dat belachelijk.”

In een verklaring voegde het aartsbisdom Parijs daar nog aan toe dat het heel goed mogelijk is om de publieke Missen voor iedereen te hervatten, met inachtneming van “een strikt gezondheidsprotocol en het garanderen van ieders bescherming en gezondheid”.

Bronnen: catholique.fr, Catholic News Agency, La Croix International

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.