<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Geen retraitanten, geen inkomsten: bezinningscentra luiden corona-noodklok

KN Redactie 3 april 2020
image
Bezinningshuizen en gastenverblijven van kloosters - zoals hier de abdij van Berne - blijven momenteel leeg. Foto: Ramon Mangold

Door de coronacrisis hebben kloosters en bezinningscentra boekingen van retraitanten moeten annuleren. Soms kunnen die verplaatst worden, maar in de meeste gevallen betekent het gemiste inkomsten, blijkt uit een rondgang van Katholiek Nieuwsblad.

Het bestuur van bezinningscentrum Emmaus schrijft in een brandbrief aan vrienden van het centrum te vrezen 15 procent van de jaaromzet te gaan mislopen: 80.000 euro. Als er niets gebeurt, vreest het in de rode cijfers te belanden.

‘De winkel is gewoon dicht’

De Egmondse Sint-Adelbertabdij loopt duizenden euro’s mis, vertelt de secretaris van de abt in Katholiek Nieuwsblad van deze week. Boekingen voor het gastenverblijf kunnen niet verplaatst worden, omdat dat dat al grotendeels volgeboekt is.

“Er zijn wel bestellingen voor paaskaarsen en we maken lopSoende bestellingen af, maar de winkel is verder gewoon dicht. Inkomsten van deze periode lopen we mis.”

‘Hopen op betere tijden’

Bij het Willibrordushuis van de Broeders van Sint-Jan in Den Haag zijn de boekingen tot en met juni geannuleerd – in de zomermaanden juli en augustus was men sowieso al dicht.

Voor de misgelopen 50.000 euro is geen directe oplossing. “Het is wachten tot het weer opstart, en hopen op betere tijden”, zegt pater Thomas Kremer. “Wij teren nu in op onze reserves en groot onderhoud zal moeten wachten.”

Retraitecentrum Klein Sion uit Leuvenheim kan 80 tot 90 procent van de geannuleerde boekingen verplaatsen. Toch verwacht het negen- a tienduizend euro mis te lopen, zegt voorzitter Hans-Paul Simons desgevraagd.

Hij vindt het “geweldig” dat er naast bemoedigende reacties ook donaties binnenkomen, “maar financieel valt het helaas in het niets bij de kosten van een gemiddelde retraite”.

‘De gevolgen zijn groot’

De trappisten van Berkel-Enschot proberen boekingen zoveel mogelijk te verplaatsen, maar “dat lukt niet altijd”, zegt abt Bernardus Peeters.

In Katholiek Nieuwsblad van deze week vertelt de abt, tevens voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen, geen oplossing te zien. “De gevolgen voor bezinningscentra en gastenhuizen die een bron van inkomsten zijn voor kloosters, zijn groot.”

Financiële gevolgen voor parochies

Ook parochies ondervinden de financiële gevolgen an de coronacrisis, nu er geen publieke vieringen zijn waar gecollecteerd wordt. Ze zoeken naar nieuwe wegen om gederfde inkomsten goed te maken.

Nijmegen: digitaal collecteren

Zo werd parochianen van de Nijmeegse Maria Geboortekerk tijdens de online uitgezonden Missen gevraagd, om te doneren via online bankieren of de speciale app Givt, waarmee geëxperimenteerd wordt.

Daar wordt “gelukkig” gehoor aan gegeven, zegt de penningmeester van de Kerk tegen Katholiek Nieuwsblad. “Zeker is dat de inkomstenderving groter zou zijn geweest als digitaal collecteren niet mogelijk zou zijn geweest.”

Oproep: loopt uw parochie financieel verlies door de coronacrisis? Of heeft u manieren gevonden om dat verlies goed te maken? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen; mail ze naar onderzoek@kn.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.