fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Bisschoppen: geen versoepelingen coronamaatregelen voor Pinksteren

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 mei 2021
image
De Nederlandse bisschoppen verwachten geen versoepelingen in de coronaregels voor Pinksteren. Foto: Rooms-Katholiek Kerkgenootschap

De Nederlandse bisschoppen hebben dinsdag laten weten dat ze geen wijzigingen in de coronaregels van de Kerk voor Pinksteren verwachten. Ze roepen gelovigen op om het feest vooral wel te vieren en hebben een website gelanceerd die hierbij helpt.

Ook wanneer het aantal besmettingen in ons land daalt, verwachten de bisschoppen niet dat iedereen met Pinksteren naar de kerk zal kunnen. In navolging van de eerdere campagnes Vier Kerstmis en Vier Pasen lanceren zij daarom Vier Pinksteren. Met deze website willen de bisschoppen de bezoekers inspireren en helpen bij het vinden van alternatieven voor de viering van Pinsteren, dat dit jaar op 23 mei valt.

Maatwerk

Afgelopen donderdag maakten de Nederlandse bisschoppen nog bekend dat in grote kerkgebouwen het maximale bezoekersaantal van dertig wordt losgelaten. Sindsdien mag tien procent van het totale aantal zitplaatsen beschikbaar worden gesteld voor bezoekers, mits de coronaregels kunnen worden toegepast.

https://www.kn.nl/abonnementen/
Dit maatwerk is volgens de routekaart voor Kerken in de huidige ‘zeer ernstige’ fase mogelijk. Wanneer de situatie in Nederland verbetert, zouden grote kerken in de volgende ‘ernstige’ fase 15% van het totaal aantal zitplaatsen mogen aanbieden, en in de daarop volgende ‘zorgelijke’ fase 20%.

Vooralsnog wijzen de bisschoppen op de mogelijkheden van livestreams van de eigen parochiekerk en de televisie-uitzendingen bij de KRO-NCRV op NPO2. Het protocol Kerkelijk leven op anderhalve meter blijft gelden.