fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Handen geven mag weer: laatste beperkingen voor kerken afgeschaft

KN Redactie 17 juni 2022
image
Foto: amorsanto - Cathopic

Handen geven bij de vredeswens, de communie uitreiken zonder vooraf de handen te ontsmetten en de collecteschaal van hand tot hand laten gaan: per 17 juni mag ook dat weer in de katholieke eredienst.

De Nederlandse bisschoppenconferentie maakte vandaag bekend dat de laatste beperkingen wat betreft handcontact ook worden opgeheven.

Nieuwe vormen mogen gehandhaafd blijven

Eind februari werden de meeste coronabeperkingen in de Nederlandse kerken al opgeheven. Toen vroegen de bisschoppen echter nog wel om handcontact te vermijden; tijdens de collecte de schaal niet van hand tot hand te laten gaan, en ook geen handen te schudden tijdens de vredeswens.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat mag dus weer – al voegen de bisschoppen eraan toe dat “de manier van vrede wensen die in coronatijd gangbaar is geworden, door een lichte buiging naar elkaar te maken, bij menigeen vertrouwd en dierbaar geworden”. Zij kunnen zich daarom “goed voorstellen dat deze ingetogen wijze van het geven van de vredeswens gehandhaafd blijft”.

‘Houd rekening met elkaar’

Wel vragen de bisschoppen gelovigen nog steeds de meest basale hygiëneregels in acht te houden om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

“Houd rekening met elkaar, ook met diegenen die nog steeds graag afstand willen houden, geen hand willen geven en/of een mondkapje dragen, bijvoorbeeld in verband met een kwetsbare gezondheid. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in de kerk de liturgie veilig mee kan vieren”, aldus de bisschoppen.

https://www.kn.nl/abonnementen/