<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Heiligdom van Lourdes voorlopig op slot

Catholic News Agency 18 maart 2020
image
Zicht op de basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis in het heiligdom van Lourdes. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is voor het eerst in zijn geschiedenis gesloten. Dat besluit volgt op nieuwe maatregelen in Frankrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanwege de nationale maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron op de avond van 16 maart heeft aangekondigd, zullen er in het heiligdom geen openbare missen worden gevierd.

De deuren ‘gaan een tijdje dicht’

De deuren van het heiligdom “zullen een tijdje dicht gaan”, zei rector Olivier Ribadeau Dumas dinsdag. Hij riep op mee te doen aan een noveen “tot de Onbevlekte”. Daarmee doelde hij op Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Nationale quarantaine

Frankrijk is het derde Europese land dat een verplichte nationale quarantaine heeft ingevoerd als reactie op het groeiende aantal gevallen van COVID-19.

Franse burgers worden beperkt in hun sociale contacten buitenshuis. Ze mogen zich de komende vijftien dagen alleen voor essentiële zaken verplaatsen. Scholen, restaurants, cafés en de meeste bedrijven zijn gesloten.

Noveen tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Nu is dus ook uitgerekend de bedevaartsplaats voor zieken niet toegankelijk vanwege het coronavirus. In reactie hierop riep ook hulpbisschop Antoine Hérouard van Lille op om deel te nemen aan een noveen.

Het negendaagse gebed begon dinsdag en wordt gebeden tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes voor de mensen die besmet zijn met het coronavirus. De noveen eindigt op 25 maart, het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer, ook wel Maria Boodschap genoemd.

Die dag is ook de verjaardag van de zestiende verschijning van Maria in Lourdes. Tijdens die verschijning zei ze tegen Bernadette Soubirous: “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis.”

De bron

Het heiligdom is gebouwd op de plaats waar Maria aan de jonge Bernadette verscheen. De eerste verschijning was op 11 februari 1858. Later toonde Maria Bernadette de bron met geneeskrachtig water bij de grot van Massabielle.

Lourdes trekt jaarlijks honderdduizenden officieel geregistreerde pelgrims, onder wie vele zieken. Zij baden in het water uit de bron en vragen om de voorspraak van Maria.

Zeventig erkende wonderen

Er zijn sinds de verschijningen meer dan zevenduizend wonderbaarlijke genezingen gemeld die in Lourdes zouden hebben plaatsgevonden. Daarvan zijn er slechts zeventig officieel erkend door de Kerk. Dit gebeurde voor het laatst in 2018.

Een wonderbaarlijke genezing moet in het algemeen een medisch onverklaarbare, volledige, spontane en onmiddellijke genezing zijn van een gedocumenteerde aandoening.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.